HPV-teszt: előbb jelez, mint a mikroszkópos vizsgálat

2008. június 24.

A HPV-tesztet sokak szerint érdemes lenne a méhnyakrák szervezett szűrésének részévé tenni - egyes vizsgálati eredmények szerint az együttesen negatív citológiai és HPV-teszt eredmény három évre "garantálja", hogy a szűrt egyén nem betegszik meg méhnyakrákban. A HPV kimutatás más ráktípusokban, már áttétet adott daganatok esetén akár a további terápiát is befolyásolhatja. A hazai HPV tipizálási módszer egyike lehet a WHO hivatalos ajánlásainak.

A HPV-fertőzés még nem betegség

"Ha végigszűrnénk a női lakosságot, azt találnánk, hogy a huszonéves hölgyek körében 30-40 százalék egy adott időpontban a humán papillómavírus (HPV) fertőzöttek aránya" - hangzott el a hazai HPV-tesztelést végző GenoID laboratórium által összehívott orvosi konferencián. Bár a vírus egyes alfajai bizonyítottan ott vannak több ráktípus hátterében, a fertőzések egy százalékából sem alakul ki tumor.

Ki tesztelje a férfiakat?

A HPV-tesztek kapcsán a fertőzött nők szexuális partnereit is érdemes lenne szűrni - értettek egyet a konferencia nőgyógyász, bőr- és nemigyógyász, illetve urológus résztvevői. A méhnyakrák legfőbb kockázati tényezőjeként ismert HPV-fertőzés a férfiaknál általában mindvégig tünetmentes marad, azonban szexuális úton terjed legkönnyebben - hangzott el az eseményen.

"A férfiak HPV-vizsgálatának jelentőségét maga az az ismeret adja, hogy a férfi tudni fog a kockázatról, így - nagyobb odafigyeléssel - a partnere betegség-megelőzésében is részt tud venni. Egyetlen más ráktípus esetében sincs ennyire egyértelmű kockázati tényező, amire oda lehetne figyelni" - hangsúlyozta Prof. Dr. Hernádi Zoltán, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára.

A megjelent orvosok véleménye a tekintetben megoszlott, hogy ki végezze el a férfi-vizsgálatokat: egyesek szerint ez az urológusok feladata lenne, mások a bőr- és nemibeteg- gyógyászokat tartják a leglogikusabb megoldásnak, abban azonban egyetértettek, hogy a nőgyógyászati rendelőkben nehezen képzelhető el a párok férfi tagjaitól való mintavétel.

HPV-teszt és citológiai vizsgálat: legjobb lenne egyidőben

Ha egy nő vizsgálatakor mind a HPV-teszt, mind a citológiai vizsgálat negatív leletet ad, 99,99 százalékos biztonsággal kijelenthető, hogy az adott páciensnél nem áll fenn a méhnyakrák kockázata - mondta el Dr. Járay Balázs a rendezvényen. A Semmelweis Egyetem II. Számú Pathológiai Intézetének docense arról is beszélt, hogy a jelenlegi rendszerben több, egymás utáni pozitív citológiai lelethez köti az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) az 5500 forintos HPV-teszt elvégzését. A méhnyak-szűrésre behívott hölgyek számára a citológiai vizsgálat térítésmentes, ezt egyébként 1600 forintért végzik el a laboratóriumok. Saját finanszírozásban az ország HPV-Centrumaiban bárki kérhet HPV-tipizálást; az újabb, "sokszakági" rendelőkben már nem csak nőket várnak, és a méhnyakrákon kívül számos egyéb ráktípus megelőzését is szolgálják az orvos-csoportok által végzett HPV-tesztek.

A HPV-tipizálás fontos lenne a primer prevenció szempontjából, ráadásul költséghatékonyabb is lenne a mostani "sima" citológiai vizsgálatnál - mondta Hernádi Zoltán. "A jelenlegi méhnyak-szűrés a már kialakult rák-megelőző elváltozásokat keresi és azokat kezeli. A HPV-diagnosztika nem járna alapvetően más úton, de hatékonyabbá tenné a citológiai szűrést, ha párhuzamosan történne a két vizsgálat" - mondta el a professzor a Daganatok.hu kérdésére.

"Ha az egyszeri pozitív citológiai szűrési eredmény után megtörténhetne a HPV-tipizálás, akkor minimálisan a második citológiai vizsgálat díja megspórolható lenne. Az egyszerre negatív citológiai és HPV lelet lehetővé tenné a szűrési intervallumok nyújtását: vannak olyan becslések, hogy ha egyszerre negatív a kétféle vizsgálati eredmény, az három évre garantálja, hogy a szűrt egyén nem betegszik meg méhnyakrákban" - fejtette ki Hernádi Zoltán. A professzor azt is elmondta, hogy a HPV-fertőzés a mai technikával azonnal kimutatható; a vírus a megfertőzött sejt anyagcseréjében korábban elindít bizonyos változásokat, mint hogy mikroszkópos vizsgálat során rendellenesség mutatkozna.

HPV-teszt nyirokcsomó-áttétes betegeknél

A HPV-vizsgálatoknak nem csak a megelőzésben, hanem akár a daganatterápia követésében is szerepe lehet - derült ki Hernádi Zoltán szavaiból. A professzor munkacsoportja - egyelőre nem rutinszerűen, csak kísérletes munkában - nyirokcsomó-áttétes rákbetegekben vizsgálta a HPV-jelenlétét. Tapasztalatuk szerint a HPV kimutatása a nyirokcsomóban is érzékenyebb a mikroszkópos vizsgálatoknál, tehát előfordul, hogy más módszerrel még nem látszanak az áttétes daganatsejtek, a HPV-lelet viszont jelzi az elváltozást. Az ál-negatív leletek száma ezzel a módszerrel csökkenthető lenne, így a kezelést, a gyógyulást is befolyásolná, ha e területen is alkalmaznának HPV-tipizálást. "Más központok is megerősítették ezeket az eredményeket, azonban a rutinszerű alkalmazáshoz még sok a további teendő" - mondta Hernádi professzor.

HPV védőoltás - csökken majd a megbetegedések száma

Járay Balázs szerint a HPV védőoltások mintegy 20 százalékkal csökkentik majd a népességben a méhnyakrák előfordulását. Elmondása szerint a már Magyarországon is hozzáférhető vakcinák beadása előtt is lényeges a HPV-teszt azoknál a nőknél, akik már éltek szexuális életet, hiszen az oltás visszamenőleg nem képes megszüntetni a fertőzést. A HPV-vizsgálatakor ráadásul nemcsak azt jelzik, hogy jelen van-e a fertőzés, hanem az ún. "tipizálás" során a közel száz különböző rákkeltő képességű vírus altípusból pontosan kimutatják, hogy kiben milyen kombinációban vannak jelen a vírus "alfajai".

Nemibetegségek és a HPV

Dr. Várkonyi Viktória, a Semmelweis Egyetem Bőr- és Nemikórtani és Bőr Onkológiai Klinika STD-Centrumának vezetője elsősorban nem a méhnyakrákról, hanem az egyéb, sok esetben szintén HPV-fertőzés alapú nemibetegségekről beszélt részletesen. A HPV világszerte a leggyakoribb vírusos szexuális úton terjedő fertőzés (STD), amely a férfi és női belső és külső nemiszervek, a végbél és a száj nyálkahártyáján is okozhat tüneteket, panaszokat.

A HPV alacsony rákkockázatú típusai szemölcsök, ún. kondilomák kialakulását idézik elő. A szemölcsök kezelés után is kiújulásra hajlamosak, ezért ellátásukkor belső immunerősítő kezelés, és a szexuális partnerek vizsgálata és kezelése alapvetően fontos.

A magas rákkockázatú HPV - a méhnyakrákon kívül - egyes adatok szerint felelős a hímvessző-, a hüvely- és a szeméremtest-rákok 40 százalékáért, a végbélrákok 90 százalékáért és a fej-nyaki rákok 12 százalékáért. (Bővebben az STD fertőzésekről>>>)

A WHO teszteli a magyar tesztet

A cég HPV-tesztje akár a WHO (World Health Organization) standard, ajánlott vizsgálatává is válhat egy-két éven belül - derült ki az eseményen. Ennek részleteiről Nyíri Miklós, a GenoID ügyvezető igazgatója a Daganatok.hu kérdésére elmondta: "A WHO megkeresett minket, hogy szeretnék összevetni a világon alkalmazott öt különböző HPV tesztelési módszert. Több céljuk is van ezzel: egyrészt, mivel nem létezik "gold standard"-ként elfogadott eljárás, ajánlani fogják az általuk megfelelőnek talált teszteket. Másrészt a WHO saját maga szeretné a HPV elleni védőoltások hatását epidemiológiailag követni, amihez tudnia kell azt is, hogy milyen a világon a különböző HPV altípusok eloszlása. Harmadrészt minőség-ellenőrzési céljuk is van; elsősorban a kevésbé fejlett országokban használt módszereket szeretnék bevizsgálni. Szeptember körül indul a hivatalos felmérés, és nagyjából egy év múlva várható eredmény."

Bővebben a témáról: www.hpvteszt.hu


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20080624-hpv-teszt-elobb-jelez-mint-a-mikroszkopos-vizsgalat