Ingyenesen hívható anonim lelkisegély szolgálat

2010. június 19.

A Magyar Rákellenes Liga ingyenesen hívható anonim telefonos lelkisegély-szolgálatot működtet rákbetegek és hozzátartozók részére. A telefonszám csak vonalas készülékről hívható, a Rákellenes Liga munkatársai hétfőtől péntekig 9-19 óra között, szombaton 9-14 óráig várják a hívásokat a 06-80-505-675-ös telefonszámon.

A Magyar Rákellenes Liga ingyenesen hívható lelkisegély szolgálata 1990-ben jött létre. Fennállásunk óta évente 2-3.000 esetben nyújtunk segítséget daganatos betegeknek és családtagjaiknak, de bárkit meghallgatunk, aki hozzánk fordul problémájával, és szakmai kapcsolatainkat felhasználva, megpróbáljuk a számára megfelelő egészségügyi, szociális ellátórendszer, civil szervezet, egyház felé irányítani (ifjúságvédelem szervezetei, fogyatékkal élők érdekképviseletei stb.).

A szolgálat fő sajátossága az anonimitás: a hívónak nem kell bemutatkoznia, és ügyelőink sem mondhatják meg nevüket, számmal azonosíthatók. Így könnyebb a probléma feltárása, tabu témák (csonkolásos műtétet követő testképváltozás, szexualitás, inkontinencia stb.) is bátran érinthetők.

A magyar betegek ismeretei a rákról és a terápiákról hiányosak. A beteg és hozzátartozója is fél, számukra a rák még mindig egyenlő a halállal. A sokszor hónapokig tartó lassú gyógyulási folyamat, az embert próbáló terápiák nagy lelkierőt, rendkívüli türelmet, bizakodást igényelnek a betegtől. Szolgálatunk ügyelői megismertetik a hívóval a kezelések lényegét, és ezzel oldják a félelmeket. Hazánkban ma még szégyen lelki támogatást kérni. A betegek között fokozatosan terjedt el a telefonon kapható segítség lehetősége. A hívások száma évről évre emelkedik, 2006-ban meghaladta a négyezret.

Ügyelőink önkéntesek, akik tanfolyamunk elvégzése után további képzésben részesülnek, hogy felkészüljenek a segítségnyújtásnak erre a speciális formájára. A medicina fejlődése kiköveteli az állandó továbbképzést. A naprakész tájékozottság elengedhetetlen, ezért folyamatosan figyelemmel kísérjük a rákkutatással kapcsolatos híreket. A médiumok térnyerésével minden új hír begyűrűzik a köztudatba, és a hívó szakmailag megalapozott választ vár. A szolgálat mögött álló orvoscsoport szakmai vezetésével segítjük az eligazodást, és óvjuk a betegeket a kockázatos terápiáktól, a klinikailag nem bizonyított hatású készítményektől, meghagyva számukra a döntés szabadságát.

A beszélgetések során a hívó érzései állnak a középpontban, nem a "történet" a fontos, hanem amit az számára jelent. Az ügyelő nem tanácsokat osztogat, hanem a hívó belső erőforrásait próbálja a felszínre juttatni, hogy a krízisben lévő önmagától képes legyen az első lépéseket megtenni, így saját problémájára saját megoldást találjon. Segítjük a halálfélelem oldását és az öngyilkossági késztetések, a betegséggel fellépő tehetetlenségből adódó agresszió, az érzelmek kezelésére vonatkozó képesség fejlesztését.

Szolgálatunkhoz általános információkéréssel is fordulhatnak. Felvilágosítást nyújtunk a korai felismeréssel, figyelmeztető jelekkel, szűrésekkel, egészségügyi, szociális ellátásokkal, betegjoggal, onkológiai centrumokkal, fájdalomcsillapítással, gyógytáplálással, kiegészítő szerekkel, nyiroködéma kezeléssel és az új onkológiai terápiás lehetőségekkel kapcsolatosan.

Minden telefonszolgálat részére szívesen adunk információt a rákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Amennyiben e-mailben szeretne segítséget kérni, várjuk levelét a lelkisegely@rakliga.hu címre.

Kéri Ibolya
szociális munkás
Magyar Rákellenes Liga


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/onkopszichologia/ingyenesen-hivhato-anonim-lelkisegely-szolgalat