Enzimes béldaganatszűrés

Daganatok.hu 2010. augusztus 19.
Megosztás:

Az enzimes béldaganatszűrés olyan székletvizsgálat, amely egy, a burjánzó sejtek által termelt enzim koncentrációjából következtet a daganatos elváltozások jelenlétére.

Mit mutat ki az enzimes béldaganatszűrő teszt?

A daganatos sejtek anyagcseréje jelentősen eltér a normális sejtekétől, és az egyik ilyen eltérés az, hogy nagyon nagy mennyiségben termelik az úgynevezett M2 piruvát kináz enzimet, más néven M2-PK-t. Ez a fehérje jelentős mennyiségben el is távozik a daganatsejtekből, és a vastagbél ill. a végbél daganatai esetében a székletbe kerül, ahonnan egy viszonylag egyszerű immunológiai eljárással kimutatható.

A piruvát kináz a sejtekben zajló központi lebontó folyamat - a glikolízis - utolsó lépését katalizáló enzim. A szervezet különféle sejttípusaiban - anyagcserefeladataik függvényében - különböző piruvát kináz formák jelennek meg. Az M2-PK egy olyan formája a piruvát kináz enzimnek, amely minden osztódó sejtre jellemző: vagyis az embrionális sejtekre, a felnőtt őssejtekre, a kötőszöveti alapsejtekre és mindenekelőtt az intenzíven osztódó tumorsejtekre. A fentiekből érthető, hogy az M2-PK szintje szinte soha nem egyenlő a 0-val. Az M2-PK székletbeli megemelkedett szintje arra utal, hogy a bélrendszerben burjánzó sejtek jelentek meg, vagy legalábbis gyulladásos állapot áll fenn.

Melyek a teszt előnyei?

Az M2-PK kimutatásán alapuló tesztek előnye, hogy egyetlen székletminta vizsgálata is elégséges. (A székletben található vér kimutatásán alapuló tesztek csak akkor adnak ugyanis pozitív eredményt, ha a vizsgált beteg daganata az adott időszakban éppen vérzik, ezért a székletvérteszteket ajánlott többször megismételni.) További előnye az eljárásnak, hogy a mintavétel előtt nem kell diétát tartani.

Mennyire megbízható a teszt?

Érzékenység (szenzitivitás), álnegatív ráta

A vizsgálat érzékenysége a teszt gyártójának adatai szerint 85 %-os, ami azt jelenti, hogy 100 daganatos beteg esetén átlagosan 85 esetben mutatja ki a daganatot, azaz 100 betegből tizenöten álnegatív tesztet produkálnak. Ez az érték egy statisztikai adat, különböző tudományos források - a daganat típusától és stádiumától függően - 69%-tól 100%-ig terjedő érzékenységről számolnak be. A teszt a jóindulatú a daganatokat (adenómákat)  kisebb biztonsággal mutatja ki, mint az előrehaladott stádiumú rákot. Bizonyított továbbá, hogy a híg széklet álnegatív tesztet eredményezhet, tehát már enyhe hasmenés esetén sem javallott a teszt használata.

Specifitás (fajlagosság), álpozitív ráta

Az M2-PK kimutatásán alapuló székletteszt fajlagossága magas, 83 %-os (gyári adat), vagyis 100 egészséges egyén vizsgálatakor átlagosan 17 esetben születik álpozitív eredmény. Ez az adat szintén statisztikákon alapul, különböző vizsgálatok 75-95% közötti specifitást mutattak ki. A krónikus gyulladásos bélbetegségek és a hasmenés bizonyítottan pozitív tesztet eredményezhetnek, ezek fennállása esetén tehát felesleges a teszt elvégzése. Az álpozitív ráta a teszt rövid időn belüli megismétlésével érdemben nem csökkenthető.

Mennyire használható a teszt a daganatmegelőző állapotok kimutatására?

A béldaganatok esetében a daganatmegelőző állapotok időbeni felismerése különösen fontos. Ezért több kutatás is megcélozta az M2-PK teszt ezirányú használhatóságának nagyobb mintán történő vizsgálatát. Az egyik vizsgálatban valamivel több mint ezer páciens vett részt (fele-fele részben nők és férfiak), átlagéletkoruk 63 év volt, mindannyiukat előzőleg vastagbéltükrözéssel vizsgálták meg. Összességében 30 százalékuknak volt legalább egy elváltozása a bélrendszerében, és 10 százalékuknak volt nagyobb adenómája. Ezeket az enzimes teszt 22-23 százalékos arányban mutatta ki. A pozitív jósló érték 34% volt a kisebb, és 11% a nagyobb elváltozások esetében, ami azt jelenti, hogy a pozitív tesztet produkáló páciensek 34%-ának volt valamilyen jóindulatú daganata, ill. 11%-uknak volt nagyobb adenómája. A vizsgálatról szóló cikk angol nyelven itt olvasható.

Látható, hogy az álpozitív tesztek és a nem kimutatott, de meglévő elváltozások magas aránya miatt a teszt a rákmegelőző állapotok szűrésére nem igazán alkalmas.

Mit tegyek, ha pozitív a tesztem?

Amennyiben a teszt pozitív, nem feltétlenül kell rosszindulatú daganatra gondolnunk, ugyanis a jóindulatú sejtburjánzások (adenómák, polipok) jelenléte is fokozott M2-PK termelést eredményezhet. A teszt pozitív jósló értéke 62% körül van, ami azt jelenti, hogy 100 pozitív tesztet produkáló páciens 62%-ánál lehet ténylegesen kimutatni valamilyen kóros elváltozást. Ez az arány már feltétlenül indokolttá teszi, hogy pozitív tesztünkkel szakorvoshoz forduljunk, aki további célzott vizsgálatokkal diagnosztizálni tudja betegségünket, vagy jobb esetben megállapítja, hogy egészségesek vagyunk. Gyulladásos bélbetegségekre (pl. colitis ulcerosa-ra és Crohn betegségre) is fény derülhet a pozitív teszt után elvégzett vizsgálatok során.

Mennyire nyugodhatok meg, ha negatív a tesztem?

Népesség szinten a végbél- és vastagbélrák kialakulásának valószínűsége 5-6% között van, és elsősorban az 50 év feletti korosztályt érinti. A béldaganatok általában lassan, 10-15 év alatt alakulnak ki, ezért az évente ismételt enzimes béldaganatszűréssel - sorozatos negatív eredmények birtokában - az egyéni kockázat jelentősen csökken. Amennyiben a teszt negatív, a már kialakult béldaganat veszélye nagyon alacsony, de 50 éves kor felett ebben az esetben is érdemes vastagbéltükrözést végeztetni ahhoz, hogy a daganatmegelőző adenómák, polipok biztonsággal felderíthetők legyenek, mert ezek kimutatására - mint láthattuk - a teszt csak korlátozottan alkalmas.  A daganatmegelőző állapotok felderítésével és kezelésével ugyanis a végbél- és vastagbélrák kialakulásának esélye csaknem nullára redukálható.

Hol kapható az enzimes béldaganatszűrő teszt?

A teszt 2008 óta Magyarországon is elérhető, interneten vagy telefonon rendelhető, a társadalombiztosítás egyelőre nem finanszírozza, de egyes magán-egészségpénztárak kliensei támogatással juthatnak hozzá. Ára körülbelül 10 ezer forint.

Hogyan kell elvégezni a tesztet?

A mintavétel a csomagolásban található leírás alapján otthonunkban percek alatt elvégezhető, nem jár kényelmetlenséggel. Fontos viszont, hogy a székletminta 48 órán belül a laborba jusson és vizsgálata megtörténjék, ezért legjobb, ha a levett mintát azonnal postára adjuk!

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.