Mit érdemes tudni a mammográfiáról?

Daganatok.hu 2010. augusztus 3.

A mammográfia a mell radiológiai vizsgálata: ez egy speciális röntgenvizsgálat, amelynek segítségével időben felfedezhetők a mell rosszindulatú daganatos elváltozásai. A mammográfia során alkalmazott röntgensugárzás a hagyományos röntgensugárnál jóval energiaszegényebb - ez teszi lehetővé a puha mellszövet képi megjelenítését. Az eredmény egy a hagyományos röntgenképhez hasonló fekete-fehér felvétel, amelyen a 3 milliméteres elváltozások is láthatóvá válnak. De vajon, mi is látható a mammográfiás felvételen? Tényleg megnyugodhatunk, ha negatív mammográfiás lelet van a kezünkben?

Hogyan zajlik a mammográfiás vizsgálat?

Az emlőkről két irányból két-két röntgenfelvétel készül: egyszer felülről lefelé és egyszer ferdén. Az expozíciós idő a mellszövet esetében másodpercnyi nagyságrendű, ezért mozdulatlannak kell maradnunk a felvételek készítése közben, különben életlen képet kapunk. A mozdulatlanságot biztosítandó, és azért, hogy a sűrű emlőszövet a sugarak számára átjárhatóbb legyen, a kúp alakú mellet két plexilemez között a lehető leglaposabbra, henger alakúvá préselik. Ez azért is fontos, mert így kisebb sugármennyiség is elegendő a vizsgálathoz. A mell összenyomása - különösen, ha mellünk érzékeny - kellemetlen, ritkán akár fájdalmas is lehet. Gondoljunk arra, hogy a vizsgálat mindössze néhány másodpercig tart!

A menstruációs ciklus mely fázisában ajánlott a felvétel készíttetése?

A legjobb felvétel a mellszövetről a menstruáció után egy héttel - tíz nappal készíthető. Ilyenkor a leglágyabb a mell, így a legkevesebb kellemetlenség, és a legkisebb sugárterhelés mellett a legjobb minőségű felvétel nyerhető. Ha időpontot egyeztetünk a mammográfiás vizsgálatra, érdemes ezt is bekalkulálnunk.

Mikor végeznek mammográfiát?

Panaszmentes esetben 35 éves kor előtt általában azért nem készítenek a mellről mammográfiás felvételt, mert az emlő szövete ebben az életkorban még olyan sűrű, hogy a róla készített kép diagnosztikailag kevéssé értékelhető. Panasz esetén Ilyen korban először ultrahangos vizsgálatot végeznek, majd a látottak alapján az orvos dönti el, hogy szükség van-e a mammográfiás felvételre. Bár a különböző országokban eltérőek az ajánlások, általában 40 éves kortól javasolják a szűrővizsgálaton való részvételt. A felvételt kiértékelő radiológus a leletben ajánlást tesz a következő mammográfia időpontjára.

Magyarországon a 45-65 éves nőket népegészségügyi szinten szűrik mammográfiával. Ez azt jelenti, hogy az ebbe a korosztályba tartozó nők kétévente névre szóló meghívót kapnak az egyik szűrőközpontba, hogy az emlő egy esetleges rosszindulatú elváltozására még időben fény derülhessen.

Mi látható a mammográfiás felvételen, mit jelent, amit a leletemen olvasok?

A felvételen a gyakorlott radiológus többnyire képes a jóindulatú (benignus) elváltozásokat a rosszindulatú (malignus) elváltozásoktól elkülöníteni. A jó vagy rosszindulatúság eldöntéséhez további vizsgálatokra is szükség lehet. Kiegészíthetik például a mammográfiát az emlő ultrahangos vizsgálatával, illetve az érintett területről szövetminta vételére (biopszia) is szükség lehet.

Mennyire megbízható a mammográfiás vizsgálat eredménye?

Még ha negatív mammográfiás lelet is van a kezünkben, akkor sem lehetünk benne teljesen biztosak, hogy nincsen rákos elváltozás a mellünkben. Előfordulhat, hogy a daganat olyan területen növekszik, amely nem esett bele a felvételi területbe, vagy a lelet kiértékelésekor történt hiba. Nem létezik olyan szűrővizsgálat, amely 100 százalékban megbízható. A mammográfia szenzitivitása 85 százalékos: ez azt jelenti, hogy 100-ból 15 esetben álnegatív, vagy álpozitív eredmény születik. Az álpozitív eredmény fölösleges lelki terhelést jelent, álnegatív esetben pedig nem sikerült a már jelenlévő daganat kimutatása. Megjegyzendő, hogy az ultrahangos vizsgálat szenzitivitása 70 százalékos. A mammográfiát ultrahang vizsgálattal kiegészítve a hatékonyság fokozható. Mind a mammográfia, mind pedig az ultrahangos vizsgálat 90 százalékos specificitással dolgozik, vagyis segítségükkel 90 százalékos biztonsággal dönthető el egy elváltozásról, hogy az jó vagy rosszindulatú-e.
 
Mekkora sugárterhelést jelent a mammográfia?

Egy mammográfia mintegy 5-6 mellkasi röntgenfelvétel sugárterhelésével egyenértékű. Ez ijesztőnek tűnhet, de gondoljunk arra, hogy az időben felismert emlődaganat gyógyítható, ami ma még sajnos nem mondható el az összes ráktípusról.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/rakszures/mellrak-szures/mammografia