Milyen tüneteket okoz a mellrák?

Daganatok.hu 2011. március 4.

Többféle, a mellrákra utaló tünet létezik: nagyon fontos, hogy a nők - rendszeres önvizsgálatuk során - felismerjék ezeket, és gyanú esetén azonnal orvoshoz forduljanak. A mellrákot jelző csomó a legtöbb esetben fájdalmatlan.

A mellrákra utaló tünetek többfélék lehetnek, ezeket azonban magunk is észrevehetjük. A mellrák legismertebb és legkönnyebben észrevehető tünete, ha csomót tapintunk a mellünkben. A hónalj alatt szintén megjelenhet a csomó, így ezen a területen is érdemes önvizsgálatot tartanunk. Mellrákra utalhat továbbá, ha a mellbimbó behúzódik, vagy ha az emlő bőrén jelenik meg behúzódás. A mellbimbó ekcémaszerű elváltozása szintén daganatos betegséget jelezhet, és további figyelmeztető jel, ha az egyik emlő bőre az ellenoldalihoz képest duzzadttá, keménnyé vagy pirossá válik. A mellbimbóból eredő véres váladékozás ugyancsak a mellrák jele lehet.

Az első és legfontosabb tanács, hogy mindenképp forduljunk orvoshoz abban az esetben, ha csomót tapintottunk a mellünkben vagy a hónaljunk alatt. A csomókról érdemes tudnunk, hogy a legtöbb esetben nem járnak fájdalommal, és éppen ez az, ami megtévesztheti a betegeket. A daganat tömege azonban a legkorábbi stádiumban a legkisebb, így ez az az időszak, amikor még a legeredményesebben vehető fel a harc a mellrákkal szemben. Érdekes összefüggés, hogy minél jobban fáj egy csomó, annál kisebb eséllyel lesz szó rosszindulatú daganatos elváltozásról.

Ugyancsak érdemes orvoshoz mennünk a többi, fentebb említett tünet jelentkezésekor is. A mellrák akár teljesen meg is gyógyítható, de ennek az a feltétele, hogy a lehető leghamarabb megkezdődhessen a szükséges kezelés. A szakorvos meg fogja kérdezni, hogy nyomásérzékeny volt-e a mellünkben tapintott csomó, mekkora volt a mérete, és hogy pontosan hol helyezkedett el. Arról is be kell majd számolnunk, hogy nőtt-e valamennyit a csomó, amióta először kitapintottuk. Ha szültünk már gyermeket, akkor arra is válaszolnunk kell, hogy szoptattuk-e a gyermeket és mennyi ideig. (A szoptatás elvileg védhet a mellrák kialakulásától, az erre vonatkozó adatok azonban nem egyértelműek: egyes tanulmányok szerint a szoptatás védő hatással rendelkezik, más kutatások azonban nem támasztják alá ugyanezt.)

A mellrák öröklődhet is, így orvosunk arra is kíváncsi lesz, hogy volt-e már a családunkban mellrákos megbetegedés, és ha igen, ez mennyire volt gyakori. Az átlagos női populációban hat százalékos a mellrák kialakulásának valószínűsége, de ha egy női ágú rokonunknál már előfordult mellrák, akkor ugyanez a szám kilenc százalékra nő. Két rokonnál már tizenhat, három rokonnál pedig huszonhét százalékos kockázatról beszélhetünk.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/mellrak/a-mellrak-tunetei