7-10 százalékkal csökkenne halandóságunk a D-vitamin-hiány megszüntetésével

Fotó: DreamstimeFotó: Dreamstime
Daganatok.hu 2013. február 23.
Megosztás:

A D-vitamin-hiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenne, az átlagéletkor pedig 2-3 évvel nőne - hívta fel a figyelmet a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság a második D-vitamin nap alkalmából. A cikkünkbe ágyazott videón dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnökének tavalyi nyilatkozata is megtekinthető a D-vitamin szervezetünkben betöltött szerepéről.

A szükséges D-vitamin-érték elérése 26 százalékkal csökkentené a csípőtáji törések, 78 százalékkal a gyermekkorban kialakuló 1-es típusú cukorbetegség, 35 százalékkal a rákos megbetegedések és jelentős mértékben az influenza kockázatát - olvasható az MTI-hez február 22-én eljuttatott közleményben, amely napjaink egyik legkomolyabb magyarországi népegészségügyi problémájának nevezi a D-vitamin-hiányt.

A magyarok több mint kétharmada szenved D-vitamin-hiányban tél végére. Ez komoly veszélyforrás, mert a D-vitamin - ami nevével ellentétben egyáltalán nem vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag - a szervezet egyik legfontosabb hormonjának, az aktív D-hormonnak a termelődéséhez járul hozzá.

Hormonszerű előanyag hiányában a csontok törékenysége fokozódik, az esések száma megnő, az immunrendszer károsodik, a szív- és érrendszer működése romlik, a depresszióhajlam nagyobb, sőt számos rákos megbetegedés kockázata is fokozódik - írja a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság közleménye.

Gyermekkorban - a csontok fejlődése mellett - a megfelelő immunválasz kialakulásához és sok felnőttkori betegség megelőzéséhez is elengedhetetlen a megfelelő D-vitamin-pótlás - hangsúlyozza az orvostársaság. (Megjegyzendő ugyanakkor, hogy - a Metropol február 22-ei beszámolója szerint - jelenleg országszerte hiánycikk a D-vitamin, és csak március közepére szűnhetnek meg az ellátási nehézségek. A lap több fővárosi és vidéki patikában is érdeklődött, ám mindenhol azt mondták: a megrendelt mennyiségnek csak a töredékét kapják meg, hetente-kéthetente néhány dobozzal. Bedők Mária budapesti háziorvos a lapnak azt mondta, hogy a D-vitamint tartalmazó cseppet nem lehet más orvossággal helyettesíteni, mivel ez az egyetlen vényköteles, gyógyszernek minősülő termék. A többi csak gyógyhatású készítmény, amelyek dózisa nem pontos, a vitamin pedig túladagolható. Bővebben: Országszerte hiánycikk jelenleg a D-vitamin - a szerk.)

A fenti videón Dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke nyilatkozik a 2012-es I. D-vitamin-nap kapcsán

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság szerint a D-vitamin-hiány civilizációs megbetegedés, amelynek fő oka a megfelelő mennyiségű UV-B sugárzás hiánya. Télen a beeső napsugarak olyan kevés UV-B sugárzást tartalmaznak, hogy az nem elegendő a szervezet D-vitamin-képzéséhez.

Hazánkban az első D-vitamin napot tavaly, február 23-án tartották. Ennek alkalmából - egy addig példátlan összefogás eredményeként - tucatnyi orvostársaság közös állásfoglalásban javasolta a felnőtteknek jelenleg ajánlott D-vitamin-mennyiség közel tízszeresének a bevitelét a novembertől márciusig terjedő időszakban.

Idén a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika, a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) és a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület írt alá szándéknyilatkozatot arról, hogy közösen lépjenek fel a D-vitamin-hiány súlyos egészségügyi következményeinek felszámolásáért, ki-ki a saját területén - írja az MTI.

Kapcsolódó anyagunk:

Harmadával csökkenhetne a daganatok száma a megfelelő D-vitamin-szint mellett

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, a speciális tápszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.