Élj újra! Versenyben a rákkal - a tizenkilencedik adás videófelvétele

Daganatok.hu 2012. március 13.
Megosztás:

A LIVE AGAIN! "Élj Újból!" Rákellenes Alapítvány támogatásával 2012. március 6-án tizenkilencedik alkalommal jelentkezett az "Élj Újra!" ismeretterjesztő, tanácsadó-gondozó műsor a 6-os csatorna műsorán. Az alábbiakban a műsorkészítők összefoglalóját olvashatja az adásban elhangzottakról, emellett a teljes adás videófelvétele is újra megtekinthető.

A műsorvezető Dombóvári Gábor köszöntötte a nézőket, és elmondta, hogy a mai adásban az emlődaganattal műtött hölgyek számára adunk információkat. Megismerjük, hogy milyen fontos szerepe van, illetve lenne a háziorvosnak a korai felismerésben, és azt is megtudjuk, hogy mit csinálhatunk a tegnapról megmaradt tyúkhúslevessel.

A nemzetközi statisztikák szerint úgy 70-80 ezer emlőműtött nő él ma a Magyarországon, és sajnos a legtöbbjükhöz nem jutnak el azok a lehetőségek, amelyek az életminőségük javításában és a gyógyulásuk érdekében a rendelkezésükre állnak.

Dr. Dank Magdolna onkológus egyetemi docens asszony beszélt nekünk a tudatosság fontosságáról, és ismertetett meg bennünket a körülmények és az értékrendek megváltoztatásnak fontosságával, saját magunk jobb helyzetbe hozásának lényegével.

Ugyanerről a segítségről beszélt nekünk Hörömpö Imréné, aki mára gyógyult emlőműtöttként segíti sorstársait, emellett létrehozta és vezeti a pápai Megújulás betegklubot, amelyen keresztül átadja azokat az ismereteket és érzéseket, amelyek feltétlenül szükségesek a nőiesség megtartásában és a gyógyuláshoz vezető úton.

Dr. Komáromi Zoltán háziorvossal, országos háziorvosi szakfelügyelővel arról beszélünk, hogy amikor valaki felkeres egy orvost a rendelőjében, azokat a tüneteket hozza magával, amit ő, a beteg fontosnak tart (például hogy fáj a torka, rekedt). Ez ébreszti fel az orvosban az "onkológiai éberséget", hogy például mióta tart ez a rekedtség, mert lehet, hogy ez egy első tünetként jelentkező fontosabb jeladás egy súlyosabb betegségről, miközben arra is vigyázni kell, hogy ne csináljon beteget abból, aki nem az!

Emlékeznek? A mi Józsefünk esete is a háziorvosnál derült ki annak idején. Kiderült, mennyire fontos a bizalom a "doktorbácsival", aki még megfogta a páciens kezét, úgy figyelte a pulzusát, megkopogtatta, és személyes kapcsolatot alakított ki, beszélgetett vele. Sajnos erre ma nincsen idő, mert egy-egy téli rendelésen 80-85 beteg is megfordul a rendelőben! Külföldön, számos országban naponta legfeljebb 20-25 beteg vizsgálatát engedélyezi a betegbiztosító, hogy minderre jusson idő, hogy sikeres lehessen a korai felismerés minden betegség tekintetében!

De mi történik, ha felfedez az orvos egy súlyos betegséget, hogyan, kinek mondja meg? Ezt csak a családdal közösen lehet jól megoldani - mondta a főorvos úr. A beteget nem szabad egyedül hagyni. 

A műsor végén megtudtuk, hogy mit tehetünk az előző napról megmaradt tyúkhúslevessel, Kisa Judit dietetikus húspástétomot készít belőle nekünk, minden hozzávalót megismertetve.

Legközelebb élőben március 20-ai adásunkban egy újfajta, a kutyák szaglását felhasználó diagnosztikai lehetőség kialakítását mutatjuk be, amely a tüdőrák korai felismerését szolgálja. Nézői kérésre foglalkozni kezdünk a Non-Hodgkin Limfóma betegségcsoporttal és azt is megmutatjuk, hogy van egy alapítvány, amely célul tűzte ki, hogy az emlődaganattal műtött nőknél esetenként kialakuló limfödéma gyógyítását segítse.

Viszontlátásra március 20-án, kedden este 8 órakor!

A műsorról információt az érdeklődők a www.rakbetegseg.com oldalon, valamint a www.lpmedia.hu honlapján is találnak.

Forrás: "Élj Újból!" Rákellenes Alapítvány 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló