Gyermekvállalás és a rák

MegtermékenyítésMegtermékenyítés
2010. július 6.
Megosztás:

A rák nem csak a szaporítószervek közvetlen daganatos megbetegedése útján, hanem közvetett módon, bármely egyéb ráktípus miatt alkalmazott kemoterápia és sugárkezelés miatt is csökkentheti a termékenységet. A daganatellenes kezelések felgyorsíthatják a petefészekben található tüszők természetes pusztulását, ami korai vagy időleges menopauzához vezethet. Férfiak esetében a spermiumok képződése akadályozódhat, ami úgyszintén terméketlenséget okoz.

A nők petefészkében különböző érési fokú tüszők helyezkednek el, amelyekben a petesejtek érése zajlik. A menstruációs ciklus folyamán minden ciklusban egyetlen tüsző egyetlenegy petesejtje érik meg és lökődik ki a petefészekből (ezt hívják ovulációnak). A petefészekben már a születéskor több ezer "félig érett" tüsző van: a nők élete során nem képződnek új tüszők, így csak ez a mennyiség áll rendelkezésre. A tüszők száma természetes módon csökken az életkor előrehaladtával, jelentős csökkenést mutatva a 37. életév betöltése után, egészen a menstruációs ciklus megszűnéséig, vagyis a menopauzáig.

Mint ahogyan nincs két teljesen azonos rákos megbetegedés sem, úgy a daganatellenes kezelések is különböznek az egyes személyeknél - nincs két olyan szervezet, amely ugyanarra a kezelésre teljesen azonos módon reagálna. Egy fiatal nő esetén a kemoterápia nem biztos, hogy jelentősen befolyásolja a későbbi fogamzóképességét. Mivel a kemoterápiás szerek a gyorsan osztódó sejteket károsítják, éppen ezért a gyorsan növekvő tüszők is nagyon érzékenyek a kemoterápiás kezelésre. Ez az oka annak, hogy a kemoterápia ideje alatt szünetel a menstruációs ciklus.

Eltérő kemoterápiás szerek, eltérő károsodás

Egyes kemoterápiás szerek csak az érett tüszőket károsítják, így az ilyen kezelésen áteső nők csak ideiglenesen - a kezelés időtartama alatt - veszítik el fogamzóképességüket. A kezelés végeztével a nem károsodott tüszők növekedésnek indulnak és egészséges petesejtek képződhetnek. Így tehát visszatérhet a fogamzóképesség, viszont az is előfordulhat, hogy a fogamzóképes időszak megrövidül, így a szokásosnál hamarabb jelentkezik a menopauza. Az ilyen kezelésen átesett nők életkoruk és a kezelés paramétereinek függvényében akár 10 évvel korábban is a menopauza állapotába kerülhetnek.

Ha a kemoterápiás kezelés után visszatér a menstruációs ciklus, az mindenképpen nagyon jó jel, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a fogamzóképesség is ugyanolyan marad, mint a kezelést megelőzően volt. Vérvizsgálattal - a vérben található, termékenységet befolyásoló hormonok szintjét kimutatva - lehetőség van a termékenység milyenségének becslésére.

Olyan kemoterápiás kezelés is van azonban, amely az összes tüszőt megsemmisíti, így ilyen esetekben a rákból való felgyógyulás után már nincsen lehetőség saját gyermek vállalására. Ilyenek például az úgynevezett alkilező szerek, amelyek az éretlen tüszőket is károsíthatják, így fiatal nőkben és lányokban is korai menopauzához vezethetnek.

A hasi területek, a medence vagy a szaporítószervek sugárkezelése úgyszintén károsíthatja a tüszőket, és magát a méhet is. Ez utóbbi károsodás egy későbbi terhesség kihordását befolyásolhatja negatívan. Az agy sugárkezelése emellett az agyban termelődő hormonok elválasztását gátolva vezethet a menstruációs ciklus felfüggesztődéséhez.

Milyen esetekben van szükség a kezelések megkezdése előtt a petesejtek vagy az embriók lefagyasztására?

Ha valakinél olyan kemoterápiás szert vagy sugárkezelést kell alkalmazni, amely várhatóan terméketlenné teszi, lehetőség van a petesejtek begyűjtésére és lefagyasztására. Kísérleti jelleggel már hazánkban is végeznek petefészek-eltávolítást és lefagyasztást a kemo- illetve a sugárterápiás beavatkozás megkezdése előtt. Erre abban az esetben van lehetőség, ha az orvos, a beteg és a szolgáltató cég között sikerül a megfelelő együttműködést elérni. Ha a daganatterápia megkezdése időben kicsit kitolható, ésszerű a mesterséges megtermékenyítésből származó embriók lefagyasztásáról intézkedni, mert ez a technológia egyelőre nagyobb biztonsággal alkalmazható. Külföldön már olyan esetben is születtek gyermekek, amikor a kezelés miatt a teljes petefészket távolították el, majd ültették vissza.

Hogyan befolyásolja a daganatellenes kezelés a férfiak megtermékenyítő-képességét?

Csakúgy, mint a tüszők, a herék is érzékenyek a kemo- és a sugárterápiára. Férfiak esetében 1-től 10 évig terjed az az időtartam, amely alatt egy kemo- és/vagy sugárterápián átesett egyén visszanyerheti korábbi megtermékenyítő-képességét. A legbiztonságosabb és legokosabb dolog talán ebben az esetben is az, ha a kezelések megkezdése előtt a spermiumok lefagyasztása mellett döntünk.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló