Rák, ahogy én látom: átadták a fotópályázat díjait

Juhász Orsolya "Lelki társ" című különdíjas alkotásaJuhász Orsolya "Lelki társ" című különdíjas alkotása
Daganatok.hu
Megosztás:

Október 17-én ünnepélyes keretek között átadták a Culevit Kft. által hirdetett "Reménnyel töltve, rák, ahogy én látom" elnevezésű fotópályázat díjait. Összesen 416 pályamunkát neveztek, melyeket a szakmai zsűri, illetve a nagyközönség is értékelt. A feltöltött fényképekre több mint 12 000 szavazat érkezett.

Az augusztus végén indított fotópályázat célja az alkotásokon keresztül megmutatni, hogy egy ilyen súlyos betegség esetén sem szabad feladni a reményt, illetve a gyógyulásba vetett hitet. A daganatos megbetegedésekkel kapcsolatosan a hazai köztudatban rengeteg tévhit, és megfelelő információk hiányában kialakult közhiedelem él.

A szervezők a pályázattal szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy bármennyire is nehéz, de beszélni kell erről a problémáról, mert sajnos egyre több magyar családot érint. A megelőzés, a szűrések, az onkológiai kezelések és kiegészítő terápiák fontossága mellett nem szabad elfeledkezni a támogató környezet, a szerető család jelentőségéről sem.

"A beérkezett 416 fotó arról tanúskodik, hogy a pályázóknak rengeteg gondolata és mondanivalója van a témával kapcsolatban. A képekre összesen 12407 közönségszavazat érkezett, ami azt mutatja, hogy a közvéleményt is foglalkoztatják a daganatos betegségek" - mondta dr. Lex László a Culevit Kft. ügyvezető igazgatója.

Laki Krisztina "Szeretet" című fotója

A rengeteg kiváló és megindító kép nehéz döntés elé állította a zsűrit. A háromfős szakmai zsűri ajánlása, Dobó Kata és dr. Kulcsár Gyula véleménye együtt számított a döntés meghozatalakor. 

A zsűri tagjai:

  • Dr. Kulcsár Gyula rákkutató, a Culevit Kft. tudományos igazgatója - a zsűri elnöke
  • Szebeni András fotográfus, Érdemes művész - a zsűri szakmai elnöke
  • Dobó Kata - színművésznő
  • Bánkúti András - Pulitzer díjas fotóriporter
  • Gera Mihály - Balogh Rudolf díjas szerkesztő

Kozák Albert "Hit, Remény, Szeretet" című fotója

A fotópályázat nyertesei:

  • Első helyezett: Laki Krisztina fotósorozata (Kincsem, Generációk, Szeretet, Múló idő), nyereménye: nettó 300 000 Ft értékű készpénz
  • Második helyezett: Kozák Albert "Hit, Remény, Szeretet" című fotója, nyereménye: nettó 200 000 Ft értékű készpénz
  • Harmadik helyezett: Simó Szabolcs "Szent László Kórház" című alkotása, nyereménye: nettó 100 000 Ft értékű készpénz
  • A legtöbb szavazatot (641) kapott alkotást a szervezők közönségdíjjal jutalmazták, melyet Laczkó Csabáné Bakos Krisztina vehetett át "Vidáman harcolunk Veled és érted" című képéért. A közönségdíjat a Nők Lapja Café ajánlotta fel, mely 3 szabadon választott Sanoma kiadvány előfizetését tartalmazza.
  • A Culevit Kft. nevében dr. Lex László adta át a vállalat nettó 50 000 Ft értékben felajánlott különdíját, melyet Juhász Orsolya 3 részes képsorozata (Szembesülés, Anyai szeretet és Lelki társ) érdemelte ki, mely Gréta történetét mutatta be.

Simó Szabolcs "Szent László Kórház" című alkotása

A beérkezett pályaművek ezen az oldalon tekinthetők meg, a díjazott munkák pedig itt nézhetők meg.

* * *

Mit adhat egy fotópályázat?

- A struccpolitika nem vezet eredményre, hiszen nagyon sok embert érint a rákbetegség Magyarországon, ilyen vagy olyan módon. A fotópályázat egy módja volt annak, hogy az emberek kiadhassák magukból az ezzel kapcsolatos gondolataikat. Sokaknak van negatív tapasztalata, de nagyon sokan, akik már meggyógyultak és új életet kezdtek, szeretnék megmutatni a pozitív energiáikat. Fontos, hogy beszéljünk erről és arról, hogy hová fordulhatnak az érintettek és hozzátartozóik, ha szükségük van akár lelki támogatásra - mondja Dobó Kata, a fotópályázat háziasszonya.

A színésznő nem először vesz részt hasonló kezdeményezésben. Aktív támogatója a Magyar Hospice Alapítványnak is, amivel kapcsolatban elmondta: "Nagymamám az utolsó pár hetét egy hospice osztályon töltötte, ami nagyon nagy segítség volt neki és a családunknak is. Akkoriban még nem volt saját otthona az alapítványnak, a Margit Kórházban tevékenykedett. Dr. Muszbek Katalinnal együtt elhatároztuk, hogy minél szélesebb körben eljuttatjuk az érintettekhez a hospice szemlélet lényegét."

Mi adhat erőt, ha egy családban daganatos beteg is van? "A családi egység nagyon fontos ebben a nehéz időszakban. Ezen felül a legfontosabb, hogy a betegek és hozzátartozóik tájékoztatása megfelelő legyen, megkapják a szükséges információt arról, hová tudnak fordulni, milyen módon tudják ezeket a helyzeteket kezelni, hogyan tudják lelkileg feldolgozni. Ezért fontosak a tanácsadó szolgálatok, azok a helyek, ahová kérdésekkel fordulhatnak az emberek, és bizalommal várják őket" - hangsúlyozta a színésznő, aki a fotózáshoz való viszonyáról is beszélt.

- A filmezés és a fotózás is azért áll közel a szívemhez, mert megmarad, és sokszor vissza tudjuk nézni. Így nem csak egy alkalommal okoz olyan felemelő élményt, amit nehéz elfelejteni. A rákbetegséghez nem feltétlenül a pozitív élmények kapcsolódnak, a reményt sugárzó képek azonban olyan pillanatokat adhatnak az embereknek, amelyekért érdemes egy ilyen fotóversenyt véghezvinni - mondta Dobó Kata.

Szebeni András fotóművész - a fotópályázat szakmai elnöke, nem mellesleg maga is gyógyult rákbeteg - többek között azért vállalta a felkérést, hogy az emberek lássák: sosem szabad feladni a reményt, a gyógyulásban vetett hitünknek pedig töretlennek kell lenni. "Mikor 2003-ban először találtak nálam tüdődaganatot, akkor meg is operáltak azonnal, eltávolították a jobb oldali alsó lebenyt. Majd két év múlva sajnálatos módon a bal oldalon keletkeztek áttétek, így ott is eltávolítottak egy kis darabot" - emlékszik vissza Szebeni, aki a betegsége alatt is töretlenül dolgozott.

- Igyekeztem minél többet kihozni magamból. Hittem azt, amit most is hiszek, hogy az embernek mindent meg kell tennie azért, hogy meggyógyuljon. Nem elég az orvosokra, ápolókra, gyógyszerekre várni, hanem tenni kell. Cselekedni és tudomásul venni, hogy ez is egy elénk gördített akadály, amit át kell ugrani - vallja a fotóművész.

* * *

További információk:

A fotópályázatot meghirdető Culevit Kft. immár közel 20 éve áll a daganatos betegek szolgálatában. A hazai tulajdonú vállalkozás speciális gyógyászati célra szánt tápszereket gyárt, melyeket Dr. Kulcsár Gyula biokémikus, rákkutató tudományos eredményei alapján fejlesztettek ki.

A Culevit készítmények alapja egy olyan speciális, szabadalommal védett összetételű "aktív keverék", melynek ráksejtpusztító hatása tudományosan igazolt. A Culevit összetevői természetes, az emberi szervezetben is jelenlévő tudományosan vizsgált és bizonyított, biztonságos anyagok. Tápszerünk összetevői pusztítják a ráksejteket, csökkentik a kemoterápia és a sugárkezelés mellékhatásait, valamint javítják a páciensek életminőségét.

A termékekkel, a kutatással, illetve a Tanácsadói Szolgálattal kapcsolatos további információk itt érhetőek el.

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló