Segítség a gyógyulásban: mandalák

Brjeska Dóra 2016. november 12.
Megosztás:

Előfordult már, hogy amikor kijöttél az orvostól, azon gondolkodtál mivel tehetnél többet azért, hogy jobban legyél? Most mutatok valamit, ami segíthet, hogy te is segíthess magadnak.

Akik súlyos betegek, és ez főleg a daganatos betegekre vonatkozik, folyamatosan keresik azokat a dolgokat, amik bármilyen módon változtathatnak a helyzetükön. Igen, a legtöbben a csodákban és az ígéretekben bíznak, bármit megvesznek, bármit bevesznek, pedig vannak, amik csodabogyóknál sokkal többet tehetnek értünk. Korábban már írtam a pozitív gondolkodásról, most pedig egy másik gyógyulást segítő módszert mutatok. A mandalák különleges világába Szalay Adrienn, a Mandala Stones Hungary megálmodója vezet be minket.

De figyelem! Ahogy a megerősítő mondatok, a mandalák sem fognak csak úgy meggyógyítani. Viszont segítséget adhatnak a gyógyuláshoz és ahhoz, hogy sokkal jobban érezd magad, könnyebben vedd az akadályokat.

Még mielőtt nagyon belemélyednénk, miért kezdtél el mandalákat festeni? Honnan jött az ötlet?

Édesanyám mutatott pár képet, festett kövekről. Nagyon szép színeseket, egyből megtetszett. Kipróbáltam otthon, aztán elkezdtem mandala mintákat festeni. A színeket nagyon szeretem, ahogy a mandalákat is, ezért a kettő összeállt egységgé. A kő nagyon jó, természetes alap, mindegyik más, mindegyik saját történettel. A köveket formájuk, és felületük alapján válogatjuk, ezután alapos tisztítás következik. Akril festékkel vannak lefestve, ami önmagában is víz és kopásálló, de minden elkészült kő kap egy végső lakk réteget is.

Miért pont mandalák? Mi a legfontosabb, amit tudnunk kell a mandalákról?

A mandalákat a buddhista tibeti, indiai kultúra főként a meditációhoz kapcsolódóan használja. Elkészítése is meditatív szertartás, a kész mandalát pedig a meditáció során a tudat fókuszához használják. Minden mandala más, kinézete a készítőjén múlik. A mandalákra alapvetően jellemző, hogy színesek, részletesek, és mindig egy pontból kiindulóan, kör alakot formáznak. Ez szimbolizálja az életet, a körforgást, a sok részlet eggyé alakulását.

Tehát az érzéseinket és a gondolatainkat befolyásolhatják. Képesek rá, hogy a pozitív megerősítésekhez hasonlóan átfordítsák?

Ez a két dolog összefügg. Az érzéseink hatással vannak a gondolatainkra és fordítva. Gondoljunk csak bele egy szép napsütéses reggelen sokkal jobb érzések kerítenek hatalmukba, ami által a gondolataink is pozitívabbak, viszont egy esős napon mindent sokkal borúsabban látunk. Az északi országokban, ahol akár fél évig is sötét van, mesterséges fénnyel tesznek az emberek közérzetének javítása érdekében (például köztéren, buszmegállókban), miután felismerték, hogy a sötét mennyire depresszív hangulatot okoz. Fény nélkül színek se léteznének, mivel a szemünk a tárgyakról visszaverődő fényt, az adott hullámhossz által tudja színként érzékelni. Minden szín másképp nyeli el és veri vissza fényt. A színterápia is egyre szélesebb körben alkalmazott módszer a természetes gyógyításban. Hatással van a lélekre, és ezen kívül fiziológiailag is hat a szervezetre. A színek tehát stimulálják az idegrendszert, ezáltal az érzéseinket, ami pedig a gondolatainkra is kihatással van. A szervezet szellemi és fizikai síkon is egy tökéletesen megalkotott rendszer, és logikus kölcsönhatások alapján működik.

Szóval az egésznek a kulcsa, a belső egyensúly megtalálása?

Minden szín máshogy hat az idegrendszerre. Mivel az egyensúly felborulása okozza a bajokat, ezért ha a belső harmónia, egyensúly helyreáll, az segít beindítani a gyógyító folyamatokat, az egész immunrendszert helyes működésre készteti. Ez röviden a színek jelentése.

Erről beszéljünk kicsit részletesebben. Hogyan tud egy mandala segíteni a gyógyulásban?

A mandala formájának gyógyító ereje abban rejlik, hogy a minták energiát közvetítenek, így hatást gyakorolnak arra, aki nézi, és a környezetre is, ahova elhelyezték. Megszokott alkalmazása meditációhoz kapcsolódik. A meditáció szintén a felborult egyensúly helyreállításának és stabilitásának eszköze, valamint a tudat, a befelé fordulás, a befelé érzékelés elsajátításának kifinomult gyakorlata. A színek és minta "ereje" ugyanazt segíti, a harmónia létrejöttét, a megfelelő energiaáramlást. Tehát a kettőt együtt vizsgálva ugyanoda jutunk. Minden fejlődésnek, így a gyógyulásnak is a tudatosság az alapja. Ez pedig tanulható.

Az egész valahogy úgy működhet, mint a pozitív megerősítések.

Az agyunk nem tud különbséget tenni valós és képzelt dolgok között. A profi sportolóknál alkalmazott mentális tréning is ezen alapszik. Ha fejben lejátszunk szituációkat, és a helyes módon reagálunk képzeletben, akkor az agyunk azt ugyanúgy értékeli, mintha megtörtént volna a valóságban. A pozitív megerősítések egyfajta mentális edzés, amihez kitartás és tudatosság szükséges, viszont ha ez megvan, akkor megkérdőjelezhetetlen eredményeket érhetünk el vele.

Nemrég az interneten terjedt el egy történet, miszerint ha a gyerekeknek a dolgozatán nem a hibákra hívják fel a figyelmet, hanem a helyesen leírt, lerajzolt válaszaikat jelölik zölddel, sokkal gyorsabban elsajátítják a helyes megoldást - ez is a pozitív visszacsatolásnak, a pozitív megerősítésnek egy remek példája, és ugyanígy van ez a gondolatokkal. Ha minden nap, rendszeresen, tudatosan dolgozunk a pozitív megerősítésekkel, akkor észre fogjuk venni bizonyos idő után, hogy ez milyen pozitív hatásokat generál a tudatunkban, és ezáltal kihat a szervezetünkre is. A mandalakövek pedig - bármelyik formáját is választjuk a tudatos gyakorlásnak - segítségünkre lesznek.

Ma még nem igazán elfogadottak ezek a módszerek, sokan félreértik, rosszul alkalmazzák őket. Lehet ezen változtatni? Meg lehet tanulni helyesen alkalmazni?

Azért furcsa, hogy nem annyira elfogatottak ezek a módszerek, mert több évezredes múltra tekintenek vissza. A keleti, kínai orvoslás szolgál erre a legkiválóbb példával, ami a testet egészében vizsgálja, a testi-lelki működésekre egységben tekint, nem külön külön. Úgy gondolom, hogy az emberek többnyire akkor találkoznak a természetes gyógymódokon kívül a tudat gyógyító erejével, amikor már valamilyen probléma fennáll. Ilyenkor az ember mindent elkövet az alapvető orvosi segítségen túl, hogy a gyógyulás útjára lépjen, vagy ezt az utat támogassa. Nagyon sok könyv foglalkozik ezzel a témával, amiben számtalan gyakorlat, és azok végrehajtása is le van írva. Szerintem egyre több emberhez jut el, és egyre elfogadottabb. Aki viszont megtapasztalja, hogy tudatosan létrehozható a belső egyensúly, az a mindennapi életében is könnyebben vesz minden akadályt, és a tudatosan kialakított stabilitást fenntarthatja, vagy ha kibillen, akkor könnyedén vissza tudja állítani. Ez a módszer határtalan biztonságérzetet ad, hiszen általa megtapasztaljuk, hogy az ember "jól" érzése nem a környezetből fakad, hanem belülről, és kölcsönhatásban van a külvilággal.

Szerintem, aki nyitott és fogékony az ilyen jellegű dolgok iránt, az valahogy rátalál egy olyan módszerre, ami segítségére lehet. Sokaknak pedig elképzelhető, hogy a "tudatos életmód", vagy a tudatosság egy szinte már elcsépelt kifejezés, és mivel sok helyen, sokszor hallani - ezért teljesen más tartalomra gondolnak, mint ami valójában.

Akkor te is úgy gondolod, hogy az, hogy valaki, akár egy beteg ember hogyan érzi magát, az saját magán is múlik…

Egy biztos: a változtatás lehetősége mindenkinek adott, viszont a káros berögződéseken és a saját gondolatainkon változtatni a legnagyobb kihívás, és nagyon nagy kitartást igényel. Amennyire kézenfekvő, annyira nehéz.

A hagyományos mandaláktól, amik nagyon mintásak és nagyon színesek, azoktól nagyon eltérnek a tieid. Miért pöttyöket használsz?

A pötty, vagy kör, a minden, a mindenség, a határtalan, az egység és egészség szimbóluma. Olyan, mint az Univerzum, ami magába foglalja a sok kis részletet, és mégis tökéletes egészet alkot. Én pedig ezeken a jelentéseken túl nagyon szeretem az egyszerűen szép dolgokat, a letisztult formákat.

Mindegyiknek nagyon szép, harmonikusak a színei. Ennek is fontos szerepe van a hatásában?

Minden színnek megvan a maga jelentése, amit a kő mellé egy kártyán mindenki megkap. Az hogy ki-milyen színű követ választ, tudat alatt az aktuális hangulatához, állapotához társítható, ha a színek jelentését nézzük. A festésnél mindig igyekszem vagy egy színnek különböző árnyalatait alkalmazni, vagy teljesen különböző színeket használok, amik passzolnak, és jó rájuk nézni.

Nagyon aprólékos mintákat festesz, biztos, hogy idő és türelem is kell hozzá, nem kevés. Hogyan állsz hozzá egy mandala elkészítéséhez? Rád is hatással van?

Ez hangulat kérdése, ami minden nap, sőt napszakonként is változik. Sokszor, a napi első festésnél még nem tudok pontos lenni, szétszórt vagyok. Mivel nagyon aprólékos munka, ezért koncentrációt igényel, ami pedig hamar megnyugtatja az embert, és ez festés közben hamar érezhetővé válik. Az eddig elkészült kövek között nincs két egyforma mintájú. Van kedvenc alakzatom, de minden kő más, máshogy alakul rajta a minta is, ettől is lesz mindegyik egyedi.

Mandala Stones Hungary a Facebookon:

www.facebook.com/mandalastoneshungary 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló