Szájnyálkahártya-gyulladás ellen segíthet az ectoin (x)

Patikában kapható gyógyászati segédeszközPatikában kapható gyógyászati segédeszköz
Daganatok.hu 2019. április 3.
Megosztás:

A daganatellenes kezelések gyakori mellékhatása lehet a szájnyálkahártya-gyulladás (az orális mukozitisz). A kellemetlen, fájdalmas tünetek súlyos esetben a beszédet és a táplálkozást is korlátozhatják. A tünetek enyhítésére segítséget jelenthet a megfelelő szájöblítő oldat, az Endoral.

Judit a kemót még elviselte, a szájnyálkahártya-gyulladás már sok volt neki

Judit 40 éves volt, amikor a mellrákját diagnosztizálták. Többször kapott kemoterápiát, amit a hajhulláson, az állandó rosszulléteken kívül azért is viselt nehezen, mert a kezelések mellékhatásaként a szájnyálkahártya-gyulladás tünetei is jelentkeztek nála. Judit tudta, hogyha életben akar maradni, keményen küzdenie kell a betegségével, és ehhez kemoterápiára van szükség, néha mégis a pokolba kívánta az egészet. Megszokta, hogy parókát kell hordania, és azzal is megküzdött, hogy gyenge, és levert a kezelések után, de azt már nagyon nehezen viselte, amikor a szájnyálkahártyája érzékennyé, majd fájdalmassá vált, és a végén ki is fekélyesedett. Mint az orvosától megtudta, a szájnyálkahártya-gyulladás a daganatellenes kezelések egyik gyakori mellékhatása. Juditnál a kemoterápia okozta, ám kialakulhat fej-nyaki sugárkezelés és őssejtbeültetés során is.

Ezért alakulhat ki a daganatellenes kezelések miatt a mukozitisz

A daganatellenes kezelések ugyanis a rosszindulatú, gyorsan osztódó sejtek elpusztítására irányulnak, ám a rákos sejtekkel együtt a szájnyálkahártya szintén gyorsan osztódó hámsejtjei is áldozatul esnek. Fej vagy nyak besugárzása esetén a nyálmirigyek is érintettek lehetnek, ezért a nyálkahártya-gyulladáshoz gyakran szájszárazság is társul. Az orális mukozitisz kellemetlen tünetekkel jár: a nyálkahártya piros lesz, duzzadt, égő érzéssel, kezdetben érzékenység majd fájdalom jelentkezik, és kifekélyesedik. Súlyos esetben a beszédet és a táplálkozást is korlátozhatja. Előfordulhat, hogy a beteget mesterségesen kell etetni, a terápiát pedig le kell állítani a súlyos mellékhatás miatt. Ez a daganatellenes terápia eredményességét is negatívan befolyásolhatja.

Juditnak a betegtársa ajánlotta az Endoralt

Judit egyik betegtársa tanácsára szájöblítőt kezdett el használni, ami jelentősen csökkentette a mukozitisz tüneteit. Az Endoral szájöblítőt szájnyálkahártya-gyulladás és szájszárazság megelőzésére és kezelésére fejlesztették ki. Fő összetevője, a 100%-ban természetes eredetű ectoin hatással van a víz szerkezetére, stabilizálja a sejtet határoló membrán fehérjeszerkezetét, és megakadályozza a gyulladásos folyamat kiváltásában és fenntartásában részt vevő anyagok felszabadulását, ezáltal gyulladáscsökkentő hatása van. Mivel az Endoral recept nélkül kapható a patikában, Juditnak nagy könnyebbség volt, hogy a kemoterápiától meggyötörten nem kellett még az orvosnál is hosszan várakoznia, hogy felírassa magának. Amint használni kezdte az Endoralt, azt vette észre, hogy a mukozitisz tünetei csökkentek, kevésbé fájt, nem volt már vörös és nem is égett úgy a szájnyálkahártyája, mint korábban. Könnyebben tudott inni és enni, és újra volt kedve beszélgetni. Az Endoralnak más jótékony hatása is volt, nedvesítette a nyálkahártyát, tisztította a szájüreget és védte a további kiszáradástól.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT! 

(szponzorált tartalom)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.