A mozgásszegény életmód húgyhólyag- és veserákra hajlamosíthat

A szakemberek szerint mindenkit egyszerű, közepes intenzitású testmozgásra kell ösztönözniA szakemberek szerint mindenkit egyszerű, közepes intenzitású testmozgásra kell ösztönözni
Daganatok.hu 2017. június 12.
Megosztás:

A Roswell Park Cancer Institute munkacsoportja az ülő életmód, illetve a húgyhólyag- és veserák kockázata közötti összefüggéseket elemezte, és eredményeiket a Cancer Epidemiology című lapban hozták nyilvánosságra.

A dr. Kirsten Moysich és dr. Rikki Cannioto onkológusok által vezetett munkacsoport 160 veserákos beteg, 208 húgyhólyagrákos beteg és 766 egészséges kontrollszemély adatait értékelte.

A résztvevőket arra kérték, hogy részletesen adjanak számot fizikai aktivitásukról, nevezetesen arról, hogy életük folyamán valamikor vettek/vesznek-e részt valamilyen rendszeres vagy hetenkénti szabadidős fizikai aktivitásban. A kérdésre nemmel válaszolókat sorolták a "fizikailag inaktív" csoportba,

Fizikai inaktivitás esetén mindkét daganattípusban több mint 70%-kal nő a kockázat

Az eredmények összességében pozitív korrelációt jeleznek a vese- és húgyhólyagrák előfordulása, illetve a szabadidős fizikai aktivitás élethosszra számított időtartama között. A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy a fizikailag inaktív személyek körében 77 százalékkal nagyobb a veserák és 73 százalékkal nagyobb a húgyhólyagrák előfordulásának valószínűsége - írja az OTSZ Online cikke

A mostani vizsgálat újabbakkal egészíti ki azokat a korábbi adatokat, melyek hasonló összefüggés lehetőségét vetették fel. A korábbi vizsgálatok azt is mutatták, hogy a krónikus fizikai inaktivitás fokozza a petefészekrák és a méhnyakrák rizikóját.

A szerzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy nagyobb számú beteg bevonásával további prospektív vizsgálatok szükségesek a mostani tapasztalatok megerősítésére. Dr. Moysich úgy kommentálja eredményeiket, hogy mindenkit egyszerű, közepes intenzitású testmozgásra kell ösztönözni: "Azt reméljük, hogy a most közzétett adatainkhoz hasonló megfigyelések arra motiválják az embereket, hogy belevágjanak a testmozgás valamilyen formájába."

(OTSZ Online)

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, a speciális tápszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló