Daganatos betegek kerüljék az antioxidáns-tartalmú étrendkiegészítőket!

Daganatok.hu 2015. október 26.
Megosztás:

A legújabb eredmények szerint az antioxidánsok elősegítik a tumorok progresszióját és fokozzák azok áttétképző hajlamát, a daganatos betegeknek ezért célszerű elkerülniük az összetevőik között C-, illetve E-vitamint, valamint a béta-karotinoidokat vagy polifenolokat tartalmazó étrendkiegészítők szedését.

Mivel a daganatok kialakulásában a szabad gyökös mechanizmusok kóroki tényezőként szerepelnek, korábban azt feltételezték, hogy a szabad gyökök ellen hatásos antioxidánsok alkalmazása véd a tumoroktól. Ma ez az elmélet megdőlni látszik - írja új cikkében a PharmaOnline orvos szerzője.

Melanomában több áttét képződött

Az elmúlt évben a Göteborgi Egyetem kutatói állatkísérletes modellen igazolták azt, hogy az antioxidánsok adagolása a tüdődaganat progresszióját gyorsítja. 

Malignus melanoma esetén ugyancsak bizonyították az antioxidánsok alkalmazásának nem kívánatos következményét. Génmódosított, spontán módon melanomát kifejlesztő egerek csoportjának egyik felét N-acetil-cisztein antioxidánsban-dús táplálékkal etették, míg az állatok másik, kontrollként szolgáló csoportja gyökfogó-mentes táplálékot kapott.

Az eredmények alapján ennél a daganattípusnál - a tüdődaganattal szemben - a primer tumor kialakulására nem volt hatással a táplálék antioxidáns tartalma, azaz a kontroll és a kezelt csoportban ugyanolyan arányban alakult ki malignus melanoma. Ugyanakkor, az antioxidáns alkalmazása megduplázta a nyirokcsomó-áttétek kialakulásának a gyakoriságát a fekete bőrrákos egereknél - igazolják a Science Translational Medicine folyóiratban publikált eredmények.

"Az antioxidáns fokozza a tumor szóródási képességét" - summázza eredményeiket a kutatást vezető Bergő professzor.

Humán melanoma sejtvonalon is beigazolódott az állatkísérletes modellen történt felismerés

Az N-acetil-cisztein, illetve egy E-vitamin analóg (Trolox) alkalmazása ugyan nem sokszorozta meg a sejtek számát, de javította azok migrációs és inváziós képességét.

A szervezetben a tumoros sejtek terjedését a vér sajátos összetétele jelentette oxidatív stressz nehezíti. A kutatók úgy vélik, hogy az antioxidánsok ellene hatnak ennek a természetes védőmechanizmusnak és a redukált glutation, illetve bizonyos enzimek koncentrációját emelve a tumoros sejtek migrációját és invázióját segítik elő.

Az eddigi állatkísérletes és sejtvonalon végzett vizsgálatok eredményeit humán vizsgálatokkal is alá kell támasztani

A Texasi Egyetem egyik kutatócsoportja daganatos emberek melanoma sejtjeit transzplantálta egerekbe és a daganatos állatok N-acetil-cisztein (200 mg/kg) kezelésre mutatott reakcióját tanulmányozta.

A Nature folyóiratban megjelent közleményükből kiderül, hogy azoknál az egereknél, amelyek N-acetil-cisztein kezelésben részesültek, rövidebb idő alatt több metasztázis alakult ki, mint az antioxidánsokat nem kapó kontroll-állatoknál.

Annak érdekében, hogy az antioxidánsok daganatok kialakulásában és metasztázis-képzésében játszott szerepéről tisztább képet kapjunk, az eddigi állatkísérletes és sejtvonalon végzett vizsgálatok eredményeit humán vizsgálatokkal is alá kell támasztani.

A rendelkezésre álló eredmények alapján a szakemberek úgy gondolják, hogy a daganatos betegeknek célszerű az antioxidánsok, azaz az összetevők között C-, illetve E-vitamint, a béta-karotinoidokat vagy polifenolokat tartalmazó étrendkiegészítők szedését kerülni.

(PharmaOnline)

* * *

Korábbi, a témában írt cikkeink:

James Watson új elmélete: az antioxidánsok inkább okozói, mint megelőzői a ráknak

Meggyógyítja-e a rákot a ketogén diéta?

Az alternatív rákkezelések veszélyeztethetik a hagyományos kezelések hatékonyságát

Egyelőre nem bizonyított, hogy a nagy dózisú intravénás C-vitamin fokozná a kemoterápia hatékonyságát

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, a speciális tápszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló