Táplálékok, amelyek segíthetnek a rák elleni harcban

Fotó: DreamstimeFotó: Dreamstime
Brjeska Dóra 2014. október 9.
Megosztás:

Amikor valaki, vagy valakink rákos lesz, teljesen természetes, hogy azonnal a lehetőségeket keressük. Vagy mert hiszünk benne, vagy mert kell a megerősítés, hogy mi mindent megtettünk. Összegyűjtöttem néhány olyan dolgot, ami bárki számára elérhető, és könnyen beilleszthető a mindennapi táplálkozásba: ilyen lehet például az áfonyalé és a mandarin, vagy éppen az eper és a málna. Nem arról van szó, hogy ezek önmagukban gyógyítanák a rákot, de sokat segíthetnek a betegséggel szembeni harcban.

Nem titok, hogy én nem különösebben hiszek a mindenféle méregdrága készítményekben, amik valami hihetetlen csoda folytán szinte minden létező bajra gyógyírt jelentenek. Viszont, nagyon hiszek abban, ami bárkinek elérhető és teljesen természetes. Jó lenne, ha elsőként ezek jutnának eszünkbe, amikor a lehetőségeket kutatjuk.

Természetesen nem arról van szó, hogy ezek önmagukban meggyógyítják a rákot, azonban segíthetnek a szervezetünknek és az orvosi kezeléseknek, hogy hatékonyabban harcoljanak ellene. Én például a kezelések alatt - ami nagyjából télen volt - végig minden nap egy pohár áfonyalét ittam és napi fél kiló mandarint ettem meg. Tavasszal és nyáron pedig ugyanennyi epret és málnát. Azon kívül, hogy nagyon jól viseltem a kezeléseket, úgy tűnik, hogy tényleg hatásosak lehetnek a rák ellen is.

A zöld teában például rengeteg polifenol van, ezek közül a leghatásosabb az epigallokatekin-gallát, vagyis EGCG. Ez a molekula meggátolja a rákos sejteket, hogy új véredényeket tudjanak létrehozni. Én mondjuk, inkább a fekete teát szeretem, de sajnos abból - az erjesztés során - elpusztul ez a molekula. Egyébként egereken végeztek kísérletet, amiből kiderült, hogy a zöld teában lévő anyagok gátolják azokat a rákkeltő anyagokat, amik több ráktípus kialakulásáért is felelősek.

A fűszerként használt kurkumának is különleges hatást tulajdonítanak. Az ajurvédikus orvoslásnak az egyik fő alkotóeleme, de ma is sok laboratóriumi vizsgálatot végeznek vele kapcsolatban. Amit biztosan tudunk, hogy rendkívül erős gyulladásgátló, emellett sok ráktípus növekedését gátolja, a ráksejteket öngyilkosságra kényszeríti. Nagyon fontos azonban, hogy a szervezet a kurkumát csak akkor tudja felszívni, ha egy csipet fekete borssal keverjük. Napi negyed, fél teáskanálnak van jótékony hatása, ízesíthetjük ezzel ételeinket.

A káposztafélék szulfofarant és indo-3-karbinolt tartalmaznak. Ezek az anyagok azon kívül, hogy méregtelenítik a rákkeltő anyagokat, segíthetnek megakadályozni a ráksejtek kialakulását és elősegítik azok pusztulását. Nagyon fontos: a forralás megöli ezeket az anyagokat, így inkább rövid ideig pároljuk a zöldségeket.

A citrusfélék gyulladásgátló hatásúak, és elősegítik a káros anyagok méregtelenítését. Közülük is a mandarin az, aminek úgy tűnik egészen hihetetlen hatása van. A mandarinban olyan flavonoidok találhatók, melyek képesek az agydaganat sejtjeibe behatolni, és meggátolni, hogy azok tovább terjedjenek. Néhány hónap tesztelés után arra jutottam, hogy nagy valószínűséggel napi fél kiló mandarin a mellrák ellen is nagyon jó hatással van.

A bogyós gyümölcsök, főleg a málna, az eper, a kék áfonya és a szeder nagyon nagy mennyiségben tartalmaznak ellagic savat és polifenolokat. Ezek serkentik azokat a folyamatokat, melyek semlegesítik a rákkeltő anyagokat, gátolják a véredények kialakulását, és segítik a rákos sejtek pusztulását. Bár ilyenkor már nem nagyon kapható friss gyümölcs ezek közül, nyugodtan helyettesíthetjük adalékmentes, száz százalékos gyümölcslével is. Napi egy pohár tökéletes, segíti a kemoterápia hatását, és erősíti az immunrendszert.

Kapcsolódó blogbejegyzés:

http://fulesodu.blogspot.hu/2014/02/en-gyumolcsre-szavazok.html

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.