Az emlőrák korszerű sebészete: új könyv szakembereknek

Daganatok.hu 2015. december 10.
Megosztás:

"Az emlőrák korszerű sebészete" című nemrég megjelent könyv mintegy 500 oldalon, 200 ábra és fotó segítségével mutatja be az emlőrák speciális sebészi és funkcionális anatómiáját, molekuláris genetikáját, a korszerű képalkotó és patológiai diagnosztikát, vagy épp a térfogatpótlással, illetve áthelyezéssel járó onkoplasztikus emlőmegtartó műtéteket.

Az emlőrák a nők leggyakoribb rosszindulatú daganata, hazánkban évente mintegy 7300 újonnan diagnosztizált megbetegedéssel. Az elmúlt évtizedekben a daganat molekuláris genetikai hátterének megismerése, diagnosztikája és multidiszciplináris terápiája óriási fejlődésen ment keresztül, az emlőrák terápiáját a modern onkológia egyik sikerterületévé téve.

Az emlőrák sebészete szintén rengeteget fejlődött: a terület mára egy bizonyítékokon alapuló, több szakterület műtéti technikáit egyesítő, az onkológiai radikalitást a plasztikai rekonstrukciós sebészettel ötvöző, önálló európai szakvizsgával bíró, elkülönült onkoplasztikus sebészi szakterületté vált. A beavatkozásokat speciális akkreditációval bíró központokban végzik a szakemberek, egyénre szabott műtétekkel gyógyítva a megbetegedésben szenvedőket - írja az Országos Onkológiai Intézet az emlőrák modern sebészetét bemutató, az intézet szakorvosai által szerkesztett szakkönyvről.

A könyv bemutatja többek között a nem tapintható emlőelváltozások izotópjelölt sebészetét, az őrszem-nyirokcsomók minimális beavatkozást igénylő (minimálinvazív) biopsziáit, a saját szövet vagy implantátum alapú, úgynevezett posztmasztektómiás rekonstrukciókat, illetve a térfogatpótlással vagy áthelyezéssel bíró onkoplasztikus emlőmegtartó műtéteket. A könyv alapvető részét képezi továbbá az emlőműtéteket követő rehabilitáció, a pszichoonkológia és a külső protetizálás és a gyógytorna ismertetése is.

A könyv elkészítésében az Országos Onkológiai Intézet, a négy magyar egyetem, illetve több hazai és nemzetközi emlőonkológiai központ 52 szerzője vett részt.

Bővebb információk a könyvről a Medicina Kiadó oldalán:

Az emlőrák korszerű sebészete

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.