Csontritkulás elleni gyógyszer segíthet a BRCA1 mutációja miatt kialakuló emlőrák megelőzésében

Daganatok.hu | MTI 2016. június 27.
Megosztás:

Ígéretes lehet a mellrák megelőzésében egy csontritkulást kezelő gyógyszer a BRCA1 génmutációt hordozó nők esetében - írja az ausztráliai Walter és Eliza Hall Intézet kutatására hivatkozva az MTI cikke.

A hibás BRCA1 génnel bíró nőknél magas az agresszív mellrák kialakulásának a kockázata: a génmutációt hordozó nők egy része jelenleg a mellszövetek és a petefészkek eltávolítása mellett dönt azért, hogy csökkentse a mell- és a petefészekrák kialakulásának kockázatát. (Erről korábbi cikkünkben olvashat bővebben: Mi a véleménye a magyar onkológusoknak a rákmegelőző emlőeltávolításról?).

Az ausztrál intézet szakemberei először megállapították, hogy mely sejtek okozzák a mellrák kialakulását a hibás gént hordozó nőknél. Ezt követően sikerült felismerni, hogy a rákmegelőző állapotú sejteket ugyanaz a fehérje táplálja, mint ami a csontritkulást okozó csontmegsemmisítő sejteket is. Ezt követően sikerült igazolni - sejttenyészeteken végzett laborvizsgálatokkal, majd később egérkísérletekkel - hogy a csontritkulás ellen alkalmazott denoszumab nevű hatóanyag képes lehet megelőzni a mellrák kifejlődését.

"Úgy véljük, hogy ez a stratégia késleltetheti vagy megelőzheti a mellrákot a BRCA1 hibás gént hordozó nőknél. Már megkezdődtek a klinikai próbák, hogy tovább vizsgáljuk felfedezésünket" - mondta eddigi eredményeikről a kutatásban résztvevő Geoff Lindeman. 

Korábbi anyagunk a témában: Örökletes emlőrák: gyógyszeres megelőzést ajánlanak Nagy-Britanniában

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.