Újabb direkt digitális mammográf érkezett a debreceni Emlővizsgáló Központba

Mammográfiás vizsgálat a központ 2008-ban beszerzett digitális mammográfjával (Fotó: DE OEC)Mammográfiás vizsgálat a központ 2008-ban beszerzett digitális mammográfjával (Fotó: DE OEC)
Daganatok.hu 2013. április 4.
Megosztás:

Az emlőrákos megbetegedések száma hazánkban is emelkedik, évente körülbelül 7000 új beteget diagnosztizálnak és 2500 nő veszíti életét ebben a betegségben. Ezért különösen fontos a mammográfiai szűrés, ami Debrecenben új helyen, korszerű körülmények között zajlik, a Kossuth utca 56. szám alatti ECHO Egészségközpontban. A mammográfiát itt a legfejlettebb, úgynevezett direkt digitális mammográffal végzik, amiből csak néhány van az országban.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában 2001-től működő Komplex Mammográfiás Központnak része az ECHO Emlővizsgáló Központ, amely a szűrésekért felel. Amennyiben szükségessé válik, a Euro-Medic MR készülékével kiegészíthető a korszerű diagnosztika, a Patológiai Intézetben pedig elvégzik a szövettani vizsgálatokat. A Sebészeti Intézetben korszerű műtéti háttér, az Onkológiai Intézetben magas szintű sugár- és kemoterápia áll rendelkezésre - mondta Paragh György egyetemi tanár, centrumelnök.

Az ECHO Emlővizsgáló Központban a mammográfiát a legfejlettebb, úgynevezett direkt digitális mammográffal végzik, amiből csak néhány van az országban. A diagnosztikai munkát automatikus számítógépes kiértékelő rendszer segíti, ez a berendezés a monitoron megjelent képen megjelöli a rosszindulatú elváltozásra gyanús területeket.

Az országban egyedül Debrecenben üzemel az úgynevezett CAD rendszer, ami olyan elváltozásokat is megjelöl, amelyek a szakorvos figyelmét elkerülhetik (Fotó: DE OEC)

Az emlőszűrésre kétévenként behívott száz nő közül átlagosan 40 megy el vizsgálatra, rajtuk kívül beutalóval is érkeznek a Centrumba. A leleteket két orvos értékeli. Száz megvizsgáltból 8-10 nőt hívnak vissza további pontosítás érdekében: kiegészítő felvétel készül, ultrahang vizsgálatot, biopsziás mintavételt végeznek.

Dr. Péter Mózes professzor és Dr. Paragh György az újonnan beszerzett digitális mammográfnál (Fotó: DE OEC)

Olyan elváltozások is megjelölhetőek, amelyek elkerülhetik a szakorvos figyelmét

Az ECHO Kft. az Új Széchenyi Terv GOP-1.3.1-11C-2011-0144 jelű, "Innovatív technológiai beruházás az ECHO Kft-nél" című pályázata 16 588 000 Ft támogatást nyert el, ez segítette az országban egyedüli, úgynevezett CAD rendszer beszerzését, ami olyan elváltozásokat is megjelöl, amelyek a szakorvos figyelmét elkerülhetik. Egy másik, GOP-2.1.1/B-2007-0163 számú, "Digitális emlővizsgáló berendezés beszerzése" című pályázattal 15 518 000 Ft támogatást nyert el a Központ. Ez tette lehetővé a direkt digitális mammográf beszerzését - tájékoztatott dr. Péter Mózes radiológus professzor.

Az emlőrák kezelésében az elmúlt években kedvező változások következtek be. Ma már a műtétek döntő többsége emlőmegtartó műtét, főként a szűrések révén, korai stádiumban felismert betegségeknek köszönhetően. Az egyre jobb és újabb citosztatikumok mellett hormonterápiát és biológiai terápiát is használnak.

Forrás: DE OEC 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.