Emlőráksebészeti Konzorciumot alapít az Országos Onkológiai Intézet

Daganatok.hu 2018. március 8.
Megosztás:

A lakossági emlőrákszűrés bevezetésével, a korszerű diagnosztikával, valamint az akkreditált, centralizált onkológiai intézetek úgynevezett emlőcentrumokban történő korszerű onkoplasztikus emlősebészeti, sugárterápiás és modern gyógyszeres kezelések kombinációjával az elmúlt évtizedekben jelentősen, akár 30-40%-kal csökkent az emlőrák halálozása a fejlett országokban.

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI), mint Közép-Kelet Európa egyetlen, az Organisation of European Cancer Institutes (OECI), az Európai Rákintézetek Szervezete által akkreditált komprehenzív rákcentruma ad otthont Európa második legnagyobb betegforgalmú, az emlőrák teljes körű ellátását biztosító emlőcentrumának, évi több mint 1000 primer emlőrák korszerű kezelését végezve.

Az Emlő- és Lágyrészsebészeti Osztály emlősebészei világszínvonalú, személyre szabott ún. onkoplasztikus műtéti technikákkal operálják az emlőrákos betegeket. A kelet-közép európai korszerű, betegcentrikus, onkoplasztikus emlősebészet regionális elterjesztésére és így a terápia hatékonyságának, a betegelégedettségnek és az életminőség növelésének céljából, az Országos Onkológiai Intézet Kelet-Közép Európai Emlőráksebészeti Konzorcium (Central-Eastern European Breast Cancer Surgical Consortium, CEEBCSC) létrehozását kezdeményezte.

2017 decemberében az oroszországi szentpétervári N.N. Petrov Nemzeti Kutató és Onkológiai Intézettel (N.N. Petrov National Research Center of Oncology) kötött tanulmányi, kutatási és klinikai együttműködési szerződéssel a konzorcium aktív munkája elkezdődött. 2018 januárban a kezdeményezéshez csatlakozott a lengyelországi Hospital of the Baptism Monument of Poland, Gniezno és az ukrán LISOD Hospital of Israeli Oncology, Kijevből. A fentieken túl további 10 intézettel van folyamatban csatlakozási tárgyalás. 

(Országos Onkológiai Intézet)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló