Kimutathatja-e az emlődaganatot egy melltartó?

Jelenleg nincs rá bizonyíték, hogy az Eva névre keresztelt melltartó megbízható indikátora lenne a melldaganatnakJelenleg nincs rá bizonyíték, hogy az Eva névre keresztelt melltartó megbízható indikátora lenne a melldaganatnak
Daganatok.hu 2017. május 30.
Megosztás:

A daganat megjelenésével egy időben intenzív véráramlás indul meg a rákos sejt környezetében, amely ugyan hőmérséklet-emelkedést okoz az adott területen, a testhőmérséklet hirtelen megnövekedése azonban önmagában még nem bizonyíték a rák jelenlétére. Jelenleg nincs rá bizonyíték, hogy az Eva névre keresztelt melltartó megbízható indikátora lenne a melldaganatnak - mondja az új találmányról Anna Perman brit rákkutató.

Az utóbbi időben két cég is olyan melltartók kifejlesztésén dolgozott, amelyek viselésével korai stádiumban ki lehetne mutatni az emlődaganatokat, a szakemberek szerint ez azonban ez a módszer nem kellően megbízható.

A mexikói Higia Technologies Eva névre keresztelt melltartója egy vastag pántokkal rendelkező, leginkább sportmelltartóra emlékeztető ruhadarab, melyet egy olyan érzékelővel láttak el, ami folyamatosan ellenőrzi a női felsőtest véráramlását és hőmérsékletét, és elvileg azonnal jelzi a lehetséges elváltozásokat.

A találmány azon alapul, hogy a szervezetben megjelenő tumorok erőteljes véráramlást - és ezzel együtt megemelkedett hőmérsékletet - okoznak. A melltartót klinikai tesztekben ugyan még nem vizsgálták, a cég azonban már így is számos támogatót talált kutatásai folytatásához.

Anna Perman brit rákkutató szerint jelenleg nincs rá bizonyíték, hogy a melltartó megbízható indikátora lenne a melldaganatnak, így a szakember semmiképpen nem ajánlja, hogy a nők egy olyan technológiával készült eszközt viseljenek magunkon, melynek hatásai egyelőre tudományosan nem bizonyítottak.

Egy másik vállalat, az amerikai Nevadában található Cyrcadia Health jelenleg szintén egy hasonló találmány piacra dobásán dolgozik. A Cyrcadia néhány lépéssel a Higia Technologies előtt jár, találmányukat - az iTibra-t - ugyanis már bevizsgáltatták, és a termék FDA 510(k) Class II besorolást kapott. A múlt hónapban pedig bejelentették, hogy terméküket először Ázsiában kívánják forgalomba hozni.

(Webbeteg

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló