Öt évvel az áttétes emlődaganat diagnózisa után: "Sosem sajnáltam és sajnáltattam magam"

Dóra és gyógyító macskája, PanniDóra és gyógyító macskája, Panni
Illyés András 2018. október 21.
Megosztás:

Októberben, az emlődaganatok elleni küzdelem hónapjában számos figyelemfelhívó rendezvény zajlott, amely a betegség korai felismerésének fontosságára és a jelenleg elérhető kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet. A sort az Egészség Hídja Összefogás nagyszabású rendezvénye nyitotta szeptember 30-án, ahol idén először került sor a Körtvélyes Éva Újságírói Díj átadására, amelyet a Daganatok.hu oldalain is számos alkalommal publikáló Brjeska Dóra kapott az NLCafé portálján megjelentetett cikksorozatáért.

Az emlődaganatok szűrési lehetőségeiről és az emlődaganatokkal kapcsolatos kutatások aktuális helyzetéről, a testmozgás és a megfelelő étrend fontosságáról szóló előadásokkal kezdődött az Egészség Hídja Összefogás rendezvénye, majd idén először átadták azt az újságírói díjat, amelynek célja olyan, a hazai médiában megjelent anyagok díjazása volt, amelyek tudományosan is megalapozott információkat közölnek az emlődaganatokról, emellett csökkentik a betegségtől való félelmet és erősítik a gyógyulásba vetett hit erejét.

A díjat Brjeska Dóra kapta az NLCafé oldalain megjelent, szókimondó, őszinte és gyakran személyes hangvételű cikkeiért, amelyekben nemcsak a saját, immár 5 éve diagnosztizált betegségéhez való viszonyáról, hanem a korai felismerés fontosságáról és a kezelések elviselhetőbbé tételének lehetősségeiről is gyakran ír. "2013 egy szörnyen csúnya októberi napján, nem sokkal a 32. születésnapom előtt teljesen véletlenül derült ki, hogy mellrákom van. Aztán egy héttel később, hogy már több áttéte is van a tüdőmben és a májamban. Elég lehangoló, amikor az ember egyik nap még egészséges, másik nap pedig már rákos, akit nem tudnak meggyógyítani" - írta a diagnózist követő első pár nap érzéseiről Dóra.

Az áttétes emlődaganatot követően is lehetséges a produktív életvitel

Volt olyan onkológus, aki a leletek eredményeit látva meg sem akarta operálni Dórát, dr. Petrányi Ágota - jelenleg a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának orvosa - azonban vállalta a kezelést. A műtétet és több ciklus kemoterápiás kezelést követően Dóra tünetmentessé vált, jelenleg pedig hormonterápiás kezelésben részesül és az egyéb gyógyszeres kezelések miatt kialakuló kisebb-nagyobb rosszullétektől eltekintve jó életminőségben és produktívan éli a mindennapjait. The Pink Owl Project néven egyedi stílusú kemoterápiás fejkendőket tervez, a sztómás betegeket segítő betegszervezetet vezet, amikor pedig épp nem cikket, blogot vagy könyvet ír, akkor olyan kreatív ötletekkel rukkol elő, mint például a kemoterápiás kezeléseken éppen áteső betegek időbeosztását megkönnyítő letölthető kemórend.

A most megkapott újságírói díjról Dóra a következőket mondja: "Egy ilyen díj hatalmas elismerés, főleg, ha az ember tudja, hogy kik voltak, akik erre érdemesnek találták. Egészen hihetetlen. De nagyon örülök neki. Fontos jelzés ez. Jelzés, hogy igenis szükség van rá, hogy a rákról máshogy beszéljünk. Sokkal bátrabban, könnyebben, őszintébben. Ha ledöntjük a tabukat, megpróbáljuk enyhíteni a félelmet, az mindenkinek csak jobb lehet. Ezért is fontos ez a díj. Megerősít abban, hogy hasznos vagyok, mert ha csak egy embernek is segít az átlagtól némileg eltérő stílusom, az már megéri."

Miért érdemes pozitívan hozzáállni még a kemoterápiás kezeléshez is?

A kemoterápiát az esetenként igen kellemetlen mellékhatások miatt senki sem szereti, ahogyan azonban Dóra, úgy a most 38 éves, szintén emlődaganattal diagnosztizált Zsófia is úgy véli, hogy letargia helyett érdemes a kezelésekkel elérhető pozitív eredményekre koncentrálni.

"Érdekes módon nem estem kétségbe a diagnózistól, talán azért nem, mert tudat alatt már éreztem valamit, egy különös álomból kifolyólag. Nem örültem persze a hírnek, de a betegség helyett azonnal azokra a dolgokra kezdtem koncentrálni, amelyektől gyógyulást remélhetek. Nem kerültem letargikus állapotba, hanem a saját feladataimat, a betegségből kivezető lehetséges utamat kezdtem el látni, amely hosszú és erőt próbáló kezeléseken keresztül vezet el a gyógyulásig. Hozzá kell persze tennem, hogy nem is maradt sok időm lamentálni, hiszen ahogy megkaptam a diagnózist, szinte azonnal meg is műtöttek, jelenleg pedig már a kemoterápiás kezelés zajlik" - mondta nemrég a vele készített interjúnkban Zsófi, aki úgy érzi, hogy a betegséggel együtt egy feladatot is kapott az élettől.

Dórával készített korábbi interjúnkat itt olvashatják: Nem szeretném, ha mások tennének beteggé 

Dóra személyes története könyv formájában: Szerintem vannak csodák - de neked is tenned kell értük 

"Nincs egy rendes melltartóm" - és még 6 kifogás, amiért a magyar nők nem mennek el mammográfiára
 

Négy és fél éve élünk együtt, én meg a rákom
 

Dóra további cikkei az NLCCafé-n és a Daganatok.hu-n 

A Daganatok.hu Körtvélyes Újságírói Díjra beküldött pályázati anyaga: "A betegséggel együtt egy feladatot is kapunk az élettől" 

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló