Új gyógymód a határeseti emlődaganatok kezelésében

Emlődaganat-sejtekEmlődaganat-sejtek
Daganatok.hu 2018. szeptember 8.
Megosztás:

Hazánkban több száz nő szenvedhet olyan határeseti emlődaganatban, amelyre megoldást jelenthet a már Budapesten is elérhető a vákuum-asszisztált excízió. A hagyományos műtétekkel szemben az eljárás során nincs szükség altatásra, nem kell befeküdni a kórházba, és nem marad hegvonal sem. A húsz perces beavatkozást Magyarországon csak a Duna Medical Centerben végzik.

Vannak olyan elváltozások, amelyek teljesen jóindulatú folyamatok, ennek ellenére teljesen el kell őket távolítani. Ennek oka, hogy ezek a határeseti, úgynevezett "B3" elváltozások (például papillaris folyamatok) nem egyformák a teljes területükön, tehát lehet bennük rejtett rosszindulatú részlet is. Amennyiben ezeket nem távolítják el, a későbbiekben rosszindulatú daganatokká alakulhatnak át. Ha egymás közelében több ilyen daganat van, azokat lehet egyszerre is kezelni.

"A vákuum asszisztált excíziós műtéteket a világon 10 éve kezdték el, hazánkban viszonylag új ez a beavatkozás. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy 3-20 mm közötti átmérőjű elváltozásoknál biztonsággal elvégezhető a beavatkozás - ezt a nemzetközi tanulmányok és szakmai ajánlások is alátámasztották." - mondta el Dr. Forrai Gábor PhD, a Duna Medical Center Radiológia osztályvezető főorvosa, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) elnöke.

Ultrahang vagy mammográfiás (sztereotaxiás) célzással helyi érzéstelenítésben (altatás nélkül) történik a beavatkozás, amelynek időtartama körülbelül 20 perc. A megelőző előkészítés, célzás, és bekötözés összesen egy órát vesz igénybe. A beavatkozás fájdalommentes, legfeljebb apró kellemetlenséget érezhet a beteg. A műtét során egy tű segítségével vákuumot képeznek és távolítják el a problémás részt. A beavatkozást ambulánsan végzik, utána a beteg hazamehet.  

(Duna Medical Center)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló