Európai emlősebészeti szakvizsga az Országos Onkológiai Intézetben

Dr. Mátrai Zoltán (bal oldalt), az Emlő- és Lágyrészsebészeti Osztály vezetőjeDr. Mátrai Zoltán (bal oldalt), az Emlő- és Lágyrészsebészeti Osztály vezetője
Daganatok.hu 2017. július 3.
Megosztás:

Az Országos Onkológiai Intézetben 2017 június végén egy holland, két török, egy román, egy kolumbiai és egy egyiptomi sebészkolléga vizsgázott online. Ezzel egy időben, Londonban, Athénban és Kalkuttában sebészkollégák ugyanazt az Európai Emlősebészeti Szakvizsga írásbeli többválasztásos kérdőívét töltötték ki. Az írásbeli vizsgát sikkerrel teljesítők lehetőséget kapnak 2017 október 1-én Nápolyban a szóbeli vizsgára.

Az Európai Emlősebész Szakvizsga 2009 óta évente kerül megrendezésre a European Society of Surgical Oncology (ESSO) által, együttműködésben a European Board of Surgery of the Union of European Medical Specialists (UEMS) szervezettel.

A vizsga célja, hogy nemzetközi szintű minősítéssel igazolja az emlőrák sebészet korszerű szakismeretét és az optimális multidiszciplináris onkológiai kezeléshez való kompetenciát, ezzel emelve az európai emlőrák sebészeti ellátás színvonalát. A vizsgabizottság elnöke 2016-tól Professzor Christos Markopoulos Görögországból.

A vizsga egy írásbeli feleletválasztós kérdéssort tartalmazó részből és egy szóbeli részből áll. A vizsga kurrikuluma Európában egységes, Guidelines on the standards for the training of specialised health professionals dealing with breast cancer címmel 2007-ben került publikálásra ( Eur J Cancer 2007;43:660-675), illetve 2012-ben az ESSO ún. "core curriculuma címen" adta ki szakmai elvárásait.

A speciális emlősebészeti vizsgára egész Európából illetve a kontinensen túlról is jelentkeznek sebészek, akik a vizsga magas szintű alapfeltételeinek (pl. legalább egy évet dolgozott olyan centrumban ahol évente legalább 150 emlőműtét történik, az elmúlt 3 évben igazoltan részt vett nemzeti vagy nemzetközi emlősebészeti továbbképzésen, nemzetközi konferencián, igazolni tudja műtéti gyakorlatát az asszisztált és elvégzett emlőműtétekkel, van a szakterületből tudományos publikációja stb.) képesek megfelelni.

Az idei évig a vizsga valamilyen nagy európai emlősebészeti kongresszushoz kapcsolódóan került megrendezésre, míg ettől az évtől az írásbeli rész három európai fővárosban (Budapest, London, Athén) online történik.

Magyarországra, és ezen belül Budapesten, az Országos Onkológiai Intézetre azért esett az ESSO választása, mert az intézet Közép-Kelet Európa egyetlen legmagasabb szintű európai akkreditációval rendelkező rákcentruma. Itt működik jelenleg a kontinens második legnagyobb forgalmú (évente több mint 1000 primer emlőrák szakellátása), komplex komprehenzív ellátást nyújtó emlőellátó egysége, ún. breast unitja, illetve az intézet hazánkban egyedülálló, specializált Emlő és Lágyrészsebészeti Osztálya, ahol a legkorszerűbb ún. onkoplasztikus emlősebészet folyik, és az osztályon a három vezető emlősebész is rendelkezik már a nevezett európai szakvizsgával.

További indok az itteni helyszín mellett, hogy az Országos Onkológiai Intézet tradicionálisan aktív együttműködést folytat az ESSO-val. Említésre méltó, hogy az ESSO következő már megválasztott elnöke az osztály korábbi munkatársa Dr Kovács Tibor PhD. onkoplasztikus emlősebész konzultáns (Guy St Thomas Hospital, London, United Kingdom) illetve az ESSO 12 fős Educational and Training Committee tagja és vizsgáztató (Advisory Board/Examiner) az osztály jelenlegi vezetője Dr Mátrai Zoltán PhD.

Az emlősebészeti vizsga írásbeli részének közép-kelet európai centrumaként otthont adva a magyar szakemberekhez is közelebb kerül a korszerű emlősebészet, elősegítve ezzel az onkológiai sebészet színvonalának emelését női honfitársaink leggyakoribb rosszindulatú daganatának gyógyításában.

(Országos Onkológiai Intézet)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló