Világszínvonalú emlősebészeti vizsga az Országos Onkológiai intézetben

Dr. Mátrai Zoltán (bal oldalt), az Emlő- és Lágyrészsebészeti Osztály vezetőjeDr. Mátrai Zoltán (bal oldalt), az Emlő- és Lágyrészsebészeti Osztály vezetője
Daganatok.hu 2017. június 7.
Megosztás:

Az Országos Onkológiai Intézet a legkorszerűbb komplex emlő onkológiai ellátás biztosításán túl június 23-án - London és Athén mellett - a harmadik európai helyszíne az European Society of Surgical Oncology nemzetközi emlősebészeti szakvizsga írásbeli részének.

Az Európai Emlősebész Szakvizsga 2009 óta évente kerül a European Society of Surgical Oncology (ESSO) által megrendezésre, együttműködésben a European Board of Surgery of the Union of European Medical Specialists (UEMS) szervezettel.

Magyarországra, ezen belül Budapesten az Országos Onkológiai Intézetre azért esett az ESSO választása, mert itt működik jelenleg a kontinens második legnagyobb forgalmú (évente több mint 1000 primer emlőrák szakellátása), komplex komprehenzív ellátást nyújtó emlőellátó egysége, ún. breast unitja, illetve az intézet hazánkban egyedülálló, specializált Emlő és Lágyrészsebészeti Osztálya.

Ezen az osztályon a legkorszerűbb ún. onkoplasztikus emlősebészet folyik és az osztályon a három vezető emlősebész is rendelkezik már a nevezett európai szakvizsgával. További indok az OOI helyszín mellett, hogy az intézet osztálya tradicionálisan aktív együttműködést folytat az ESSO-val. Említésre méltó, hogy az ESSO következő már megválasztott elnöke az osztály korábbi munkatársa Dr Kovács Tibor PhD. onkoplasztikus emlősebész konzultáns (Guy St Thomas Hospital, London, United Kingdom), illetve az ESSO 12 fős Educational and Training Committee tagja és vizsgáztató (Advisory Board/Examiner) az osztály jelenlegi vezetője Dr Mátrai Zoltán PhD.

A vizsga célja, hogy nemzetközi szintű minősítéssel igazolja az emlőrák sebészet korszerű szakismeretét és az optimális multidiszciplináris onkológiai kezeléshez való kompetenciát, ezzel emelve az európai emlőrák sebészeti ellátás színvonalát.

A vizsgabizottság elnöke 2016-tól Professzor Christos Markopoulos Görögországból.
A vizsga egy írásbeli feleletválasztós kérdéssort tartalmazó részből és egy szóbeli részből áll, amelynek során két pontosan dokumentált klinikai eset kapcsán kell egységes kérdéseket megválaszolni illetve egy a témában aktuális tudományos közleményt szükséges szakszerűen elemezni.

A vizsga alaptanterve Európában egységes, "Guidelines on the standards for the training of specialised health professionals dealing with breast cancer" címmel 2007-ben került publikálásra (Eur J Cancer 2007;43:660-675) illetve 2012-ben az ESSO ún. "core curriculuma címen" adta ki szakmai elvárásait.

A speciális emlősebészeti vizsgára egész Európából illetve a kontinensen túlról is jelentkeznek sebészek, akik a vizsga magas szintű alapfeltételeinek (pl. legalább egy évet dolgozott olyan centrumban ahol évente legalább 150 emlőműtét történik, az elmúlt 3 évben igazoltan részt vett nemzeti vagy nemzetközi emlősebészeti továbbképzésen, nemzetközi konferencián, igazolni tudja műtéti gyakorlatát az asszisztált és elvégzett emlőműtétekkel, van a szakterületből tudományos publikációja stb.) képesek megfelelni.

(Országos Onkológiai Intézet)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló