A fej-nyaki daganatok szűrése, a tumor korai felismerése

Megosztás:

A daganatellenes küzdelem fontos lehetősége az ún. elsődleges megelőzés (primér prevenció), amelynek során megpróbáljuk minél teljesebb mértékben kiiktatni a rákkeltő tényezőket az életünkből. A másik lehetőség az ún. szekunder prevenció, vagyis a szűrés, amely tünet- és panaszmentes betegek tömeges, népességszintű vizsgálatát jelenti abból a célból, hogy korai diagnózishoz jussunk. Ez azt jelenti, hogy a daganatot kialakulásának kezdeti stádiumában ismerjük fel és kezeljük - vagyis abban a stádiumban, amikor a gyógyítás esélyei vagy a gyógyítás eredményessége rendkívül jó. A népességszintű szűrés az összes veszélyeztetett ember szűrését jelenti.

A szájüregi tumorok esetében a szűrés a 45-65 év közötti emberek vizsgálatára vonatkozik, különös tekintettel a dohányzó és alkoholizáló, azaz különösen veszélyeztetett férfiakra és nőkre. Ez azonban rendkívüli nehézséget jelent, ugyanis ez az a veszélyeztetett csoport, amelynek tagjai jellemzően nem mennek orvoshoz vagy fogorvoshoz, a szűrővizsgálatokon nagy valószínűséggel nem jelennének meg, így a megelőzést és korai felismerést szolgáló vizsgálatok részére elérhetetlenek. Ennek ellenére a szűrés lehetőségével a rendkívül gyors halálozási növekedés miatt Magyarországon feltétlenül foglalkozni kell!

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló