Az áttétképződésről

Megosztás:

A fej-nyak területe nyirokkeringési szempontból viszonylag zárt, és anatómiailag, élettanilag nagyon pontosan ismert. Az áttétképződés hosszú ideig nem lépi túl a kulcscsont vonalát, az elsődleges daganatok a nyakon képeznek áttéteket.  Csak a betegség nagyon késői szakaszára jellemző a kulcscsont vonalán túli szervekben lezajló áttétképződés. Ennek a jellegzetességnek diagnosztikai és terápiás következményei is vannak, azaz fontosak a betegség megállapítása és kezelése szempontjából.

Abban az esetben, ha az elsődleges rák betör a véredényekbe, távoli szervekben lezajló áttétképződést eredményez. Ez az áttétképzési forma jellemző a pajzsmirigy rákok egyes típusaira.  A távoli áttétképződés lényegesen rontja a gyógyulás esélyét.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló