[7/2] A vastagbél- és végbéldaganatok diagnosztikája és kezelése

Az emésztőszervi daganatok - köztük a vastagbél-, illetve végbélrákok - rendkívül összetett diagnosztikájáról beszél az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Prof. Dr. Kásler Miklós az endoszkóp, CT, MRI, PET/CT vizsgálatok mellett kiemeli a hisztokémiai vizsgálatok jelentőségét, melyek a szövettani diagnózison túlmenően adatot szolgáltatnak a betegség várható lefolyásáról, hogy mennyire agresszív a tumor, milyen az áttétképző hajlama, illetve hogy mik azok az eltérések a beteg receptorstátuszában vagy géntérképében, amelyek az eredményes célzott biológiai terápiát lehetővé teszik.

A korai és az előrehaladott betegség műtéti, sugaras, illetve gyógyszeres kezelési lehetőségeit Prof. Dr. Láng István, az Országos Onkológiai Intézet Kemoterápia "B" osztályának főorvosa foglalja össze. A vastag- és végbélrákban alkalmazható célzott biológiai kezelések két alapvető fajtájának hatásmechanizmusát magyarázza el: a daganatos erek újdonképződését gátló gyógyszerét, illetve a daganatos sejteken lévő bizonyos növekedési faktort gátló ellenanyagét.

Léteznek olyan célzott gyógyszerek is, melyeket nem infúzióban, hanem tabletta formájában, szájon át kaphatnak a betegek - mondja el Dr. Hitre Erika, az Országos Onkológiai Intézet Kemoterápia "B" Osztályának főorvosa. Ennek előnyein kívül az is kiderül, hogyan hat az ilyen gyógyszer, és miért a daganatsejtekben aktiválódik a hatóanyaga.

 

Frissítse Flash lejátszóját, hogy megtekinthesse [7/2] A vastagbél- és végbéldaganatok diagnosztikája és kezelése című videónkat!