A betegek szerepe önmaguk rehabilitációjában

Megosztás:

Fontos, hogy a teljes gégekiirtáson átesett betegek megtanulják megfelelően kezelni a sztómát. Ez nagyfokú gondosságot igényel, viszont egy elkerülhetőek a különféle szövődmények.

A gégerák és a kezelésére alkalmazott eljárások által okozott változásokhoz való alkalmazkodás és az új életforma kialakítása a betegek részéről nem kevés erőfeszítést és türelmet igényel. Mindenekelőtt minden gégekiirtáson átesett betegnek meg kell tanulnia új művi légnyílásának, sztómájának szakszerű kezelését: hogyan kell a tubust vagy a gombot eltávolítani, tisztán tartani, és hogyan kell szükség esetén a nagy mennyiségben termelődött nyákot leszívni. A sztóma körüli bőr tisztán tartása, ápolása is nagyfokú gondosságot és hozzáértést igényel. A sztóma gombja, mint idegentest, a légcső nyálkahártya-gyulladását válthatja ki, és nem kellő higiénés kezelés esetén gombás fertőzés kialakulását is eredményezheti.

Természetes törekvés, hogy a sztómát a gyógyulás után a betegek igyekeznek különböző sálak, nyakkendők alkalmazásával eltakarni. Ezek nem csak az eltakarást szolgálják, hanem segítenek a port és a füstöt a sztómától távol tartani, s ugyanakkor segítenek a sztóma nedvességtartalmának megőrzésében is. Hasznosak továbbá abban a vonatkozásban, hogy a beteg köhögése, krákogása alkalmával a nyíláson esetleg távozó váladékot felfogják. A betegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy azon helyiség levegője, amelyben tartózkodnak, kellő páratartalmú legyen. Különösen a téli fűtési szezonban fontos ez, mert egyébként a száraz levegő ingerlő hatására a légcső és a tüdő nagy mennyiségű nyáktermeléssel reagál. Hatásos légnedvesítő használata tehát otthon, s ha lehetséges, a munkahelyen is nagyon fontos. Egyébként a gégekiirtás után a betegek munkájukat többnyire folytatni tudják. Kerülniük kell azonban az erőlködést és emelést - erre egyébként többnyire nem is igen képesek, mert a levegőt nem tudják visszatartani.

A gégeműtött betegek szabadidőbeli szokásaikon is változtatni kénytelenek. Az úszást és a vízi sportokat kerülniük kell, mert veszélyes, ha a sztómán keresztül víz jut a légcsőbe. Éppen ezért zuhanyzás, fürdés közben is óvatosnak kell lenniük, és vagy egy plasztik fedővel, vagy nedves ruhával fedniük kell a sztómát, akár még borotválkozás közben is.

Utaltunk már rá, hogy a műtét miatt a nyak hónapokra érzéketlenné válhat, így nagy a sérülés veszélye. Ezért célszerű, ha a borotválkozást villanyborotva-készülékkel végzik. Nyakuk, válluk és karjuk sem úgy mozog, mint a műtét előtt, de ezen megfelelő gyógytornával, fizikoterápiával lehet segíteni.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló