A gégeműtött beteg beszédképességének károsodása és helyreállítása

2007. április 3.
  e-mail nyomtatás

A logopédus és a beszédterapeuta sokat segíthet a gégeműtött betegnek, a beszéd helyreállításához azonban a páciens türelmére is kitartására is szükség van. Részleges gégeirtást követően akár már 1-2 héten belül is visszanyerhető a megszokott beszédmód.

A legsúlyosabb pszichés megterhelést a gégeműtött beteg számára a beszédképesség elvesztése jelentheti. Kezdetben csak gesztikulálva, tárgyakra rámutatva, vagy írásban tud kommunikálni környezetével. A beteg számára e súlyos lelki megrázkódtatást jelentő helyzetben a hozzátartozók, családtagok és a barátok megértő támogatásukkal sokat segíthetnek, hogy a beteg túljusson a legnagyobb nehézségeken.

Míg részleges gégeirtás esetén 1-2 héten belül a legtöbb beteg újra a megszokott módon tud beszélni, teljes gégeirtást követően a beteg számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy meg kell tanulnia új módon beszélni. Ebben a beszédterapeuta segítsége nélkülözhetetlen, de a siker elérése a beteg részéről is rendkívül kitartást, szívósságot és türelmet kíván. A hangképzésnek többféle új módját próbálhatja ki a beteg, fontos azonban, hogy egyet, a számára legmegfelelőbbnek tűnőt, alaposan elsajátítsa.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: