A gégerák jelenlétének megállapítása (diagnózis)

Megosztás:

A gégerák diagnózisa a fizikai kivizsgálást követően közvetett vagy közvetlen gégetükrözésből áll. Az előbbi vizsgálat lényegében fájdalmatlan, de nem látható vele a torok és a gége összes területe. Ha az orvosnak alaposabb betekintésre van szüksége, közvetlen gégetükrözést végez, ami alaposabb, de nyugtatókkal végzett előzetes kezelést és néha altatást is igényelhet.

Az orvos a beteg által elmondott tünetek okát keresve mindenekelőtt meghallgatja a beteg panaszait, kikérdezi a betegség előzményeire vonatkozóan, és teljes fizikális kivizsgálást végez. Ez ilyen esetben kiterjed a nyak gondos áttapintására, esetleges csomó, duzzanat, érzékenység vagy más elváltozás felderítése céljából.

Ezután kerül sor a gége vizsgálatára, a gégébe való betekintésre. Ennek először alkalmazott egyszerű módja az ún. indirekt laringoszkópia (gégetükrözés), amikor az orvos egy hosszú nyelű kis tükröt vezet a torkunkba, és annak segítségével kap rálátást a gégére és a hangszalagokra. Ez a vizsgálat lényegében fájdalmatlan, de a torok nyálkahártyájára ingerlően hat, feszül, ezért az öklendezés elkerülése céljából a torok nyálkahártyájára helyi érzéstelenítőt alkalmazhatnak.

Ezt követheti az ún. direkt laringoszkópia, a közvetlen gégetükrözés. Ilyenkor az orvos az orron vagy szájon keresztül egy megfelelő optikával, lencsével és világítással ellátott, vékony csövet, laringoszkópot vezet a gégébe, amelyen keresztül a torok és gége olyan területeit is jól láthatja, melyet egyszerű indirekt gégetükrözéssel nem lehet jól látni. Ehhez a vizsgálathoz szükséges a beteg előzetes nyugtatókkal való kezelése és a torokban helyi érzéstelenítés alkalmazása. Olykor szükségessé válhat, hogy a vizsgálatot altatásban végezzék el.

Amennyiben az orvos a laringoszkópia során gyanús kóros elváltozást észlel, szövetmintát vesz mikroszkópos vizsgálat céljára, mert ezzel lehet biztonságosan megállapítani, hogy milyen elváltozás áll fenn. A gégerákok túlnyomó többsége laphámrák.

Amennyiben az elváltozás ráknak bizonyul, szükséges, hogy az orvos a kezelési terv kialakításához megismerje a daganat kiterjedésének mértékét, azaz a daganat stádiumát és azt, hogy mutatkoznak-e a szervezet távolabbi területeire történő átterjedés jelei. Ennek érdekében röntgen és/vagy komputer tomográfiás (CT) vizsgálatot végeznek. Esetenként szükségessé válhat MRI-vizsgálat végzése is.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: