A hasnyálmirigyrák és típusai

Megosztás:

Előfordulhat-e a 30 évesek körében is hasnyálmirigyrák? Van-e különbség abban, hogy a szerv mely részéről indul ki a daganat? Eltérőek lesznek-e ilyenkor a tünetek?

A hasnyálmirigyrák főként idősebb korban fordul elő, leggyakrabban 60 éves életkor után, de előfordulása a 30 évesek körében sem ritka. Az előfordulás gyakorisága a korral nő. Nemzetközi statisztikák szerint a hasnyálmirigyrák előfordulása világszerte emelkedik.

A hasnyálmirigyrákok túlnyomó többsége még ma is késői, előrehaladott állapotban kerül felismerésre, amelynek legfőbb oka, hogy a hasnyálmirigy rejtett elhelyezkedése miatt nehezen hozzáférhető a vizsgálatok számára.

A rák elsősorban a hasnyálmirigy fő tömegét képező külső elválasztású mirigyek és a pankreászvezeték hámsejtjeiből indul ki, de ritkán a hormontermelő Langerhans-szigetek sejtjeiből is kiindulhat jó- és rosszindulatú daganat.

A rákok 70%-a a pankreászfej területéről, 20%-a a hasnyálmirigy testének, 10%-a pedig farki részének területéről indul ki. Ezt azért érdemes megjegyezni, mert a hasnyálmirigyrákok kiindulásuk helyétől és elhelyezkedésüktől függően, meglehetősen eltérő tüneteket okoznak.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló