A hasnyálmirigyrák oka, kockázati tényezők, kockázatcsökkentés

Megosztás:

Ismert-e a hasnyálmirigyrák oka? Mik azok a tényezők, amelyek növelik az előfordulási gyakoriságot? Mekkora kockázatot jelent a dohányzás? Baj-e, ha a sok hús fogyasztásával jellemezhető, magas zsírtartamú diétát követjük?

A hasnyálmirigyrák okát jelenleg még nem ismerjük, mint ahogy azt sem tudjuk megmagyarázni, hogy az egyik ember miért lesz hasnyálmirigyrákos, a másik pedig miért nem. Az azonban bizonyos, hogy ez a rákféleség sem ragályos, tehát egyik ember a másiktól nem kaphatja meg, még közvetlen érintkezés útján sem.

Jóllehet a hasnyálmirigyrák okát nem ismerjük, számos olyan tényező ismert, amelyekről jól tudjuk, hogy a hasnyálmirigyrák előfordulásának gyakoriságát nagymértékben befolyásolják.

Ilyen mindenekelőtt a dohányzás. Dohányosokban háromszor, egyes adatok szerint pedig ötször gyakoribb a hasnyálmirigyrák előfordulása, mint a hasonló korosztályú nem dohányosokban. Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy kísérleti állatokban ismert kémiai rákkeltőkkel - olyanokkal, amelyek a dohányfüstben is előfordulnak - kísérletesen hasnyálmirigyrákot tudnak előidézni. A dohányzós abbahagyásával tehát jelentősen csökkenthetjük annak esélyét, hogy hasnyálmirigyrákban betegedjünk meg.

Arra is vannak adatok, hogy a sok hús fogyasztása által jellemzett magas zsírtartalmú táplálkozás szintén növeli a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát.

Számos közleményben kockázatnövelő tényezőként említik még a mértéktelen alkohol- és kávéfogyasztást.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló