Hírek időrendben, archívum

 • Időintervallum kezdete

 • Időintervallum vége

 • Kategória

 • Témakör: Egyedi rendezvények

  Mit és miért gondol a magyar lakosság az alternatív terápiákról?

  2017. április 11.

  A magyarok többsége hatásosabbnak tartja az alternatív gyógyítási formákat, mint a hivatalos orvostudományt, nem igazán szereti a gyógyszergyárakat, és szilárdan hisz akár többszörösen megcáfolt egészségügyi téveszmékben is - ezek a főbb tanulságai a Závecz Research által az Index megbízásából végzett országos, reprezentatív közvélemény-kutatásnak. Mit és miért gondol a magyar lakosság az alternatív terápiákról?

 • Témakör: Betegellátás

  Mi történik a kórházakban a rákbetegekkel?

  2017. április 11.

  Mit tapasztalnak a rákbetegek a hazai kórházakban, mi a véleményük az egészségügyi ellátásról? - kérdezi a Gyógyulj Velünk Egyesület a daganatos betegeket és családtagjaikat. Az egész országból várják - névvel vagy név nélkül - a történeteket, hogy feltérképezzék, miként élik meg, hogyan látják az egészségügy helyzetét, az orvosok és ápolók munkáját, a terápiákhoz való hozzájutást mindazok, akik ma kezelésekre, kontrollokra járnak bárhol az országban. A kritikákat és a követendő pozitív példákat egyaránt várják. Mi történik a kórházakban a rákbetegekkel?

 • Témakör: Rendszeres, ismétlődő rendezvények

  A megújult Európai Rákellenes Kódexet is bemutatták a Nemzeti Rákellenes Napon

  2017. április 11.

  Az Európai Rákellenes Kódex az Egészségügyi Világszervezeten (WHO) belül működő Nemzeti Rákkutató Ügynökség (IARC) és az Európai Bizottság közös munkája: az idén 30 éves kiadvány a bizonyítékokon alapuló orvoslás jegyében megújult, de a célja változatlan: tájékoztatni az embereket azokról a lehetőségekről, amikkel ők maguk vagy családtagjaik tehetnek a daganatok kialakulása kockázatának csökkentése érdekében.

 • Témakör: Betegellátás

  Meggyógyulni a rákból, s elkerülni az infarktust... - Rákgyógyítás 2017 tavasz

  2017. április 5.

  A daganatellenes kezelések mellékhatásai, valamint a betegséggel járó megpróbáltatások megviselik a szívet és az érrendszert is - figyelmeztet a Rákgyógyítás Magazin 2017. tavaszi lapszáma, amely körbejárja a lehetséges kardiológiai szövődményeket és azok csökkentésének módjait. Napirendre kerül, hogy miként élheti meg egy kisgyerek, ha édesanyja rákkal küzd. Riportban mutatja be a lap, hogyan lehet akár ejtőernyős ugrást is végrehajtani egy sztómával, mesterséges bélnyílással élő egykori rákbetegnek. Az országosan terjesztett ingyenes lapban írnak a kóros fogyásról és annak mérsékléséről is. Meggyógyulni a rákból, s elkerülni az infarktust... - Rákgyógyítás 2017 tavasz

 • Témakör: Főoldal

  Mennyi is az 1%?

  2017. április 5.

  A Magyar Rákellenes Liga 1990-óta civil szervezetként vesz részt a rák elleni küzdelemben. Legfontosabb feladatának a lakosság körében történő egészségnevelést, valamint a szűrések szervezését és népszerűsítését tartja. Ehhez kéri most ismét mindenki segítségét. Mennyi is az 1%?

 • Témakör: Rendszeres, ismétlődő rendezvények

  Díszítsük fel az onkológiák falát! - ünnepélyes képátadás április 4-én

  2017. március 25.

  Díszítsük fel az onkológiák falát! - ünnepélyes képátadás április 4-én A "Mell-véd" Közösség az Emlődaganatosokért szeretettel meghívja Önt 2017. április 4-én (kedden) 15 órakor tartandó programunkra, ahol a mandalafestő kurzusunkon készült egyik alkotást ajándékozzuk a Szent Imre Kórház Onkológiájának.

 • Témakör: Kezelések

  Az agresszív vagy a kevésbé agresszív terápia-e a hatékonyabb a daganatok kezelésében?

  2017. március 22.

  A tumorok és a fertőzések kezelése bizonyos esetekben akkor hatékonyabb, ha agresszív terápiát alkalmazunk, míg más feltételek között hasznosabb a rákos sejtek és a kórokozók elpusztítása helyett azok féken tartására törekedni. A PLOS Biology tanulmánya bemutatja, hogy mikor hatékonyabb az egyik, és mikor a másik stratégia. Az adaptív terápia koncepciója tumorok esetén is azt a feltételezést alkalmazza, hogy létezik elfogadható mértékű betegségteher. Az agresszív vagy a kevésbé agresszív terápia-e a hatékonyabb a daganatok kezelésében?

 • Témakör: Melanoma

  Nanorészecskék által szállított gyógyszerkombináció segítheti a melanoma kezelését

  2017. március 22.

  Nanorészecskék által szállított gyógyszerkombináció segítheti a melanoma kezelését A Penn State College of Medicine kutatói szerint egy új gyógyszercsoport első képviselője meggátolhatja a melanoma rezisztensé válását az által, hogy hatóanyagok meghatározott kombinációját nanorészecskék segítségével juttatja le a daganathoz.

 • Témakör: Rendszeres, ismétlődő rendezvények

  Méltóság Mezeje április 1-én Pécsett

  2017. március 22.

  Méltóság Mezeje április 1-én Pécsett 2007 őszén indult el a nemzetközi gyökerekkel bíró, Méltóság Mezeje elnevezésű szemléletformáló program, amely a reményt szimbolizáló nárcisz elültetésével és nárcisz virágzásához kapcsolódó nyilvános eseményekkel hívja fel a figyelmet a haldoklókért vállalt cselekvő szolidaritás szükségességére.

 • Témakör: Limfóma

  Rendkívül ritkán, de limfómát okozhatnak a mellimplantátumok

  2017. március 22.

  Rendkívül ritkán, de limfómát okozhatnak a mellimplantátumok Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatalnak (FDA) kilenc halálesetet jelentettek, amelyeknél mellimplantátum miatt alakult ki az immunrendszer sejtjeit támadó anaplasztikus nagysejtes limfóma (ALCL). Az amerikai plasztikai sebészeket képviselő szövetség szerint a világon 10-11 millió nőnek van mellimplantátuma és évente kevesebb mint tízet diagnosztizálnak ezzel a fajta rákkal.

 • Témakör: Rákkutatás

  Magyar kutatók adtak magyarázatot a rákkutatás klasszikus Peto-paradoxonjára

  2017. március 22.

  A rákkutatás klasszikus Peto-paradoxonának azt a megfigyelést nevezik, hogy a soksejtű élőlényekben a rák kialakulásának gyakorisága nem mutat korrelációt sem az élőlény méretével, sem az élettartamával. Erre a jelenségre adott magyarázatot és konkrét mechanizmust Szöllősi Gergely és Derényi Imre vezetésével az MTA-ELTE Lendület Evolúciós Genomika és az MTA-ELTE Lendület Biofizikai Kutatócsoportja. Magyar kutatók adtak magyarázatot a rákkutatás klasszikus Peto-paradoxonjára

 • Témakör: Hospice

  Elindult a hazai hospice-palliatív ellátás első on-line segítségnyújtó fóruma

  2017. március 10.

  CHATszoba konzultációs szolgáltatás indult a Nézőpontváltó Egyesület és a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület együttműködésében. Elindult a hazai hospice-palliatív ellátás első on-line segítségnyújtó fóruma

 • Témakör: Szupportív terápia

  Hogyan csökkenthető hatékonyan a rákhoz társuló fáradtság?

  2017. március 9.

  A JAMA Oncology metaanalízise megvizsgálta, hogy a négy leggyakrabban ajánlott kezelési mód - testedzés, pszichológiai intervenció, e kettő kombinációja, illetve farmakológiai terápia - közül melyik a leghatékonyabb a rákhoz társuló fáradtság enyhítésében. A szerzők szerint a rákhoz társuló fáradtság elsővonalbeli kezelése a testedzés vagy a pszichológiai intervenció kell legyen - írja a PharmaOnline beszámolója.. Hogyan csökkenthető hatékonyan a rákhoz társuló fáradtság?

 • Témakör: Hospice

  A régióban egyedülálló hospice osztály nyílt Debrecenben

  2017. március 9.

  A régióban egyedülálló Hospice-Palliatív Terápiás Osztály nyílt a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben. A speciális részlegen ápolják a végső stádiumban lévő daganatos betegeket. A régióban egyedülálló hospice osztály nyílt Debrecenben

 • Témakör: Agydaganat

  A gyermekkori agydaganatok genetikai hátterét kutatják a Semmelweis Egyetemen

  2017. március 9.

  A gyermekkori agydaganatok genetikai hátterét térképezi fel a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika most indult kutatása. A mintegy száz beteg bevonásával megvalósuló vizsgálat kiterjed arra is, hogy a felnőtteknél alkalmazott gyógyszerek közül melyek lehetnek hatékonyak a gyermekek esetében is - írja a Semmelweis Egyetem honlapja. A gyermekkori agydaganatok genetikai hátterét kutatják a Semmelweis Egyetemen

 • Témakör: Vastagbélrák, végbélrák

  Húsz év pilot után idén elindul a vastagbélrákszűrés

  2017. március 9.

  Tégely, tasak és boríték már van, három pilot és másfél évtized várakozás után év végén tényleg elindul az országos vastagbélrákszűrés - írja a Medical Online beszámolója. Húsz év pilot után idén elindul a vastagbélrákszűrés

 • Témakör: Rákkutatás

  Univerzális rákgyógyszert tesztel az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség

  2017. március 8.

  Az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (Federal Medical-Biological Agency; FMBA) szakemberei Andrej Szimbircev vezetésével egy olyan hősokkfehérje rákellenes hatásait tesztelik, amely kis mennyiségben egyébként is jelen van az emberi szervezetben, nagy mennyiségben azonban igen hatékony lehetne a tumorok ellen. A hősokkfehérje rákellenes hatásmechanizmusának vizsgálata érdekében a Nemzetközi Űrállomáson nagy tisztaságú, röntgensugarakkal jól vizsgálható fehérjekristályokat növesztettek, amelyeket földi körülmények között, a gravitáció miatt egyébként nem lehetne előállítani. Univerzális rákgyógyszert tesztel az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség

 • Témakör: Daganatos betegek táplálkozása

  Daganat és fogyás: miért fontos a testsúly megtartása daganatos betegségekben?

  2017. március 7.

  Az étvágycsökkenés és fogyás együtt jár a daganatos megbetegedésekkel, emiatt a daganatos beteg táplálkozása külön odafigyelést igényel. A betegség diagnosztizálásakor a beteg és családja sok információval szembesül a betegségről, az újabb vizsgálatokról, a gyógyszerekről és a kezelési módokról. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a szakorvossal történő rövid találkozások során szinte nincs rá idő - talán még másodlagosnak is tűnhet - hogy a beteg testsúlyáról, táplálkozásáról is szó essen. Daganat és fogyás: miért fontos a testsúly megtartása daganatos betegségekben?

 • Témakör: Egyedi rendezvények

  Onkopszichológiai konferencia lesz Budapesten március végén

  2017. március 2.

  Kétnapos konferenciát szervez Budapesten a Magyar Pszichoonkológiai Társaság (MPOT). A kongresszus fő témája test és lélek elválaszthatatlan kapcsolódása, az élmények testbe-ágyazottsága, a betegség testet érő kihívásai, a jelenlét, a gondoskodás, az ápolás testet érintő, de mindig a lélekhez is szóló pillanatai. Kiemelt figyelemmel fordulnak azon szakemberek felé, akik a beteggel a leghosszabb időt töltik együtt, mindig elérhetőek, biztonságot nyújtanak, "testközelben" vannak. Onkopszichológiai konferencia lesz Budapesten március végén

 • Témakör: Betegellátás

  Globális probléma a rákgyógyszerek magas ára

  2017. március 2.

  Vannak onkológiai gyógyszerek, amelyek a magyar betegek számára elérhetők, az angoloknak viszont nem, ott ugyanis az erre hivatott testület úgy értékelte: nem hasznosak annyira az adott terápiák, mint amennyibe kerülnek - nyilatkozta a Rákgyógyítás Magazinnak David J. Kerr, az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) korábbi elnöke. Globális probléma a rákgyógyszerek magas ára

 1  2  3  4  5  6  7 

Ajánló