Kivédhetők az EGFR-gátló onkológiai kezelések mellékhatásai

Daganatok.hu 2020. január 3.
Megosztás:

Egy osztrák kutatócsoport először írta le az onkológiában használatos EGFR-gátló készítmények által okozott bőrgyógyászati jellegű mellékhatások mechanizmusát, majd feltételezhetően meg is találta ezek ellenszerét.

A bécsi székhelyű MedUni Vienna és a University of Vienna kutatócsoportja a Science Translational Medicine folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy sikerült leírniuk az EGFR-gátlók által okozott mellékhatások patológiai mechanizmusát, majd egy ellenszert is találtak a nemkívánatos hatások jelentkezésének megakadályozására, írja a PharmaOnline.

A több daganattípus kezelésében alkalmazott EGFR-gátlás egyik gyakori mellékhatása a bőrgyógyászati tünetek jelentkezése. A kutatók azt fedezték fel, hogy mivel az onkológiai kezelés nemcsak az EGFR, hanem az ERK jelátviteli útvonalat is blokkolja, egy új szőrszál bőrfelszínre bukkanásakor megbomlik a bőr védőrétege a szőrtüsző környékén, ami a védetlen szőrtüsző halálát, fertőzését okozza, és ilyenkor a szervezet immunrendszere gyulladásos folyamatot indukál. Ezt felismerve a kutatók olyan lehetőséget kerestek, amellyel újra beindítható az ERK jelátviteli útvonal, és találtak is egy ilyen módszert: a keratinocita növekedési faktort (KGF), amely palifermin néven már egy engedélyezett hatóanyag.

Vizsgálataik során azt tapasztalták, hogy a KGF képes volt az ERK jelátviteli útvonal aktiválására egy másik receptoron keresztül, és a betegek bőrfelülete intakt maradt, a bőrreakciókat sikerült megakadályozni vagy azok súlyosságát jelentős mértékben csökkenteni. Szerencsés dolog a felfedezésben, hogy mivel a palifermin már egy engedélyezett hatóanyag, valószínűleg kevesebb időt fognak igénybe venni azok a vizsgálatok, melyek elvégzését követően a hatóanyag EGFR-gátló kezelésben részesülő betegeknek is adható lesz a klinikumban.

(PharmaOnline

Miben segítenek Önnek az Oncompass Medicine szakemberei?

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja az elmúlt több mint egy évtized genomikai kutatási eredményeit és molekuláris diagnosztikai módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Ezek egyaránt lehetnek a hagyományosan alkalmazott kezelési módszerek - kemoterápia vagy sugárterápia - lehetnek azonban olyan célzott daganatellenes gyógyszerek is, amelyek kifejezetten az adott daganat kialakulásában oki szerepet játszó, meghibásodott génekre hatnak. Annak eldöntésére, hogy alkalmazható-e egy betegnél célzott kezelés, vagy épp ellenkezőleg, ez semmiképp nem javasolt a számára a megfelelő gyógyszercélpont hiánya miatt, molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végzünk.

Legújabb szolgáltatásunk keretében folyamatosan segítjük a betegek kezelésében résztvevő onkológusokat abban, hogy pácienseiket az aktuálisan elérhető legjobb kezelésben részesítsék: dinamikus döntéstámogatási rendszerünk többek között arról nyújt információt, hogy terápiaváltás esetén, abban az adott pillanatban milyen célzott kezeléssel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb információ a következő terápiás vonalban.

A hozzánk forduló és akár 5 éven át is kísért betegeink így egészen biztosak lehetnek abban, hogy ott és akkor a számukra legmegfelelőbb kezelést kapják, a döntés meghozatala ugyanis a páciens molekuláris diagnosztikai profiljának és a célzott kezelésekről rendelkezésre álló összes orvosi adat részletes informatikai elemzése alapján történik.

(X)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.