Önállóan javasol majd onkológiai döntéseket az Oncompass kalkulátora

Illyés András 2020. március 10.
Megosztás:

A már jelenleg is működő és külföldön is több országban alkalmazott onkológiai döntéstámogató rendszer továbbfejlesztésén dolgoznak az Oncompass Medicine szakemberei: a következő cél, hogy a mesterséges intelligenciára épülő szoftver már önálló döntéseket is képes legyen javasolni.

A molekuláris biológia fejlődése mára lehetővé tette, hogy a tumorok esetében meghatározható legyen a daganatkeletkezéssel oki összefüggésbe hozható gén (ez az úgynevezett onkogén), valamint azok a mutációk, amelyek oki összefüggésben állnak a daganatok kialakulásával (ezek az úgynevezett irányító vagy angol szóval driver mutációk).

A szakemberek igyekeznek a lehető legtöbb molekuláris információt összegyűjteni egy-egy daganatról, a tumor molekuláris profiljának meghatározását követően pedig lefuttatható az a keresés, ami a molekuláris profilhoz képes hozzárendelni a jelen pillanatban elérhető legjobb kezelési módszert. Az Oncompass Medicine által kifejlesztett döntéstámogató kalkulátor információit a klinikai onkológus kapja meg, és végül ő dönt arról, hogy milyen kezelést ad a páciensének.

A közeljövő: nemcsak a lehetséges kezelési opciók felsorolása, hanem konkrét döntési javaslat

"A szoftverünk egyelőre az orvosi döntések támogatására alkalmas: jelenleg annyit tudunk mondani, hogy a kalkulátor által javasolt gyógyszer hatékonyságáról rendelkezünk a legtöbb tudományos bizonyítékkal. Ezeket a tudományos adatokat adjuk oda az onkológusnak egy melléklet formájában. Ez azért nagyon előnyös, mert így nem az orvosoknak kell végigböngészniük a gyógyszerek hatékonyságával és mellékhatásaival kapcsolatos összes tudományos publikációt, hanem elég csak a számukra átadott mellékletet átfutniuk. Ebben a mellékletben nemcsak a felsorolást adunk, hanem matematikai pontszámok alapján azt is súlyozzuk, hogy a választható gyógyszeres kezelések közül melyik lehet a leghatékonyabb" - mondja dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója.

"A közeljövőben ennél még tovább szeretnénk menni, és azt szeretnénk, ha a mellékletben az kezelési indikációk egy részénél már nem csak egy súlyozott felsorolást kapnának a kezelőorvosok, hanem egy konkrét döntési javaslatot a választandó kezelési módszerrel kapcsolatban." 

Milyen szempontokat kell még figyelembe venni a molekuláris információkon kívül

Természetesen még ezekben az esetekben is az orvos lesz az, aki a végső döntést meghozza, aminek az az oka, hogy minden döntési szempontot a szoftver sem tud figyelembe venni. Ilyen szempontok például a beteg általános állapota, a daganat mellett jelenlévő társbetegségei vagy épp a gyógyszer finanszírozottsága, amelyeket egyszerűen nem is lenne értelme beépíteni a kalkulátorba. A tumor molekuláris profilján alapuló, gyógyszerhatékonyságról szóló információk azonban már megadják a fő pillért a választandó kezeléssel kapcsolatos felelős döntéshez, amelyet végül az imént felsorolt szempontok figyelembevételével hoz meg a kezelőorvos, illetve az onkoteam.

"A gyógyszerhatékonyság mellett figyelembe veendő szempontokra jó példát jelentenek a gyógyszerek mellékhatásai. Egy tévében dolgozó bemondónak értelemszerűen nem szerencsés olyan célzott kezelést adni, amelynek mellékhatásaként kiütések alakulhatnak ki a bőrén. Más páciensnél ugyanakkor ez nem okoz problémát és nyugodtan alkalmazható a kezelés. Ezeknek a szempontoknak a figyelembevételét már nem bízzuk a kalkulátorra, a mérlegelés itt jövőben is a kezelőorvosok dolga marad majd" - hangsúlyozza dr. Peták István.

Legyőzhetőek-e a rezisztenciamutációk?

A célzott daganatellenes kezeléseknél továbbra is az látható, hogy hosszú időn át kell őket adni. Ennek az az oka, hogy a látszólag daganatmentes pácienseknél is nagyon nagy a veszélye a daganat későbbi kiújulásának. Ez arra utal, hogy vannak a tumorban olyan sejtek, amelyeket nem pusztított el a célzott kezelés. Ha a célzott terápia folyamatosan zajlik, akkor a kezeléssel szemben részben ellenálló sejtekből keletkező leánysejteknek nem marad rá esélye, hogy új daganatklónt hozzanak létre.

"A másik problémát az úgynevezett rezisztenciamutációk megjelenése jelenti, amelyek az úgynevezett daganatőssejtekben alakulhatnak ki, és amely mutációk az ezekből az őssejtekből keletkező leánysejtekben is megmaradnak, ellenállóvá téve őket az éppen alkalmazott célzott kezeléssel szemben. Ezen a területen nagyot léptünk előre, ugyanis feltételezhetően igaz az az elmélet, hogy egy génben csak véges számú rezisztenciamutáció tud kialakulni. Ez pedig azt jelenti, hogy kifejleszthetőek olyan új generációs célzott gyógyszerek, amelyek már az összes rezisztenciamutáció esetén hatékonyak. Rezisztencia megjelenése esetén sok esetben már több olyan új gyógyszer is létezik, amelyekre váltani lehet, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a célzott kezeléseket kapó páciensek hosszú éveken át kezelhetőek úgy, hogy a daganat ne újuljon ki. Egyre inkább lefedhető tehát a potenciálisan fellépő rezisztenciamutációk köre, így mindenképp okunk van az optimizmusra: valós esély mutatkozik arra, hogy a daganatok egy idő után már nem fogják tudni rezisztenciamutációkkal megkerülni az elpusztításukra irányuló gyógyszeres kezeléseket."

Az áttétek is érzékenyek maradhatnak az elsődleges daganatnál alkalmazott kezelésre

Az amerikai Johns Hopkins Medicine kutatójának, dr. Bert Vogelstein-nek a vezetésével nemrég jelent meg egy új tanulmány, amelyben leírták, hogy bár a daganatokban valóban folyamatosan alakulnak ki új mutációk, a legtöbb áttétben az alapító mutáció is megtalálható, vagyis az a génhiba, amely már az elsődleges daganatban is jelen volt.

"A tanulmány leírja, hogy ha az alapító mutációt célzó kezelést adunk, akkor nemcsak az elsődleges daganat, hanem az áttét is érzékeny is marad a terápiára, annak ellenére is, hogy az áttétben már újabb mutációk is jelen vannak. Ez szintén olyasmi, ami optimizmusra ad okot, hiszen elsőre nagyon ijesztőnek tűnt az, hogy a daganatok genetikailag nagymértékben heterogének. A terápia megválasztásánál azon van a hangsúly, hogy amennyiben alkalmazható célzott daganatellenes kezelés, akkor jól válasszuk meg a célpontot, azt az alapító mutációt, amely a daganatkialakulás irányítójaként, driver mutációként viselkedik" - mondja dr. Peták István.

Az Oncompass Medicine tudományos igazgatójának érzékletes hasonlata szerint olyan ez, mint egy fa, amelynek ugyan sok ága van (sokféle mutáció alakulhat ki egy daganatban), de ha sikerül kivágnunk a fa törzsét (vagyis célzott kezelést adni az alapító mutációra), akkor nyert ügyünk lehet. "Egy másik kedvenc hasonlatom az az épület, amit le szeretnénk bontani. Az épület fel lesz robbantva, a robbantási szakértők pedig előre meghatározzák, hogy miként kell a robbantást elvégezni ahhoz, hogy a legkevesebb dinamitot kelljen felhasználni. Ez hasonló a célzott daganatellenes kezeléshez, hiszen itt már nem 'szőnyegbombázást' végzünk, mint a kemoterápia esetében, ahol az egészséges sejtek is károsodnak, hanem a daganat gyenge pontjait vesszük célba, és így próbáljuk elérni, hogy összeomoljon a tumoros sejtosztódás" - mondja a rákkutató.

Az Oncompass Medicine által fejlesztetett onkológiai döntéstámogató kalkulátor éppen azt próbálja meghatározni, hogy egy-egy daganat esetében melyek a legfontosabb célpontok, amelyeket a legfontosabb lenne kiiktatni. "Valójában nem is kell minden részletében megértenünk, hogy egy-egy célzott daganatellenes kezelés hogyan működik, a lényeg nagyjából annyi, hogy sikerüljön valahogy kiiktatni a daganatos sejtosztódást és a tumornövekedést elősegítő szignálokat."

Miben segítenek Önnek az Oncompass Medicine szakemberei?

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja az elmúlt több mint egy évtized genomikai kutatási eredményeit és molekuláris diagnosztikai módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Ezek egyaránt lehetnek a hagyományosan alkalmazott kezelési módszerek - kemoterápia vagy sugárterápia - lehetnek azonban olyan célzott daganatellenes gyógyszerek is, amelyek kifejezetten az adott daganat kialakulásában oki szerepet játszó, meghibásodott génekre hatnak. Annak eldöntésére, hogy alkalmazható-e egy betegnél célzott kezelés, vagy épp ellenkezőleg, ez semmiképp nem javasolt a számára a megfelelő gyógyszercélpont hiánya miatt, molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végzünk.

Legújabb szolgáltatásunk keretében folyamatosan segítjük a betegek kezelésében résztvevő onkológusokat abban, hogy pácienseiket az aktuálisan elérhető legjobb kezelésben részesítsék: dinamikus döntéstámogatási rendszerünk többek között arról nyújt információt, hogy terápiaváltás esetén, abban az adott pillanatban milyen célzott kezeléssel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb információ a következő terápiás vonalban.

A hozzánk forduló és akár 5 éven át is kísért betegeink így egészen biztosak lehetnek abban, hogy ott és akkor a számukra legmegfelelőbb kezelést kapják, a döntés meghozatala ugyanis a páciens molekuláris diagnosztikai profiljának és a célzott kezelésekről rendelkezésre álló összes orvosi adat részletes informatikai elemzése alapján történik.

(X)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.