Hogyan csökkenthető hatékonyan a rákhoz társuló fáradtság?

A nordic walking nem annyira kimerítő, így akár a rákbetegek számára is ideális mozgásforma lehet a kezelések miatt kialakuló fáradtság csökkentéséreA nordic walking nem annyira kimerítő, így akár a rákbetegek számára is ideális mozgásforma lehet a kezelések miatt kialakuló fáradtság csökkentésére
Daganatok.hu 2017. március 9.
Megosztás:

A JAMA Oncology metaanalízise megvizsgálta, hogy a négy leggyakrabban ajánlott kezelési mód - testedzés, pszichológiai intervenció, e kettő kombinációja, illetve farmakológiai terápia - közül melyik a leghatékonyabb a rákhoz társuló fáradtság enyhítésében. A szerzők szerint a rákhoz társuló fáradtság elsővonalbeli kezelése a testedzés vagy a pszichológiai intervenció kell legyen - írja a PharmaOnline beszámolója..

A kimerültség (fatigue) a rákellenes kezelések - kemo- és radiációs terápia, biológiai válaszmódosítók - leggyakoribb mellékhatása, ami a kezelés befejezése után általában javul, azonban bizonyos mértékben akár hónapokkal, évekkel tovább is fennmaradhat. A fáradtság azon daganatok tünete is lehet, amelyek anémiát, endokrin zavart vagy légúti obstrukciót okoznak, és azon előrehaladott rákbeteg esetén is gyakori, akik nem részesülnek aktív rák elleni kezelésben.

A különböző vizsgálatok szerint a rákkezelés okozta fáradtság a betegek 14-96%-a esetében jelentkezik, 19-82%-uk esetén pedig a kezelés után is megmarad, és az élet minden területét negatívan befolyásolja, így rontja a hangulatot, a fizikai funkciót, a munkateljesítményt, a szociális interakciókat, a családi feladatok ellátását, a kognitív funkciót és az önbecsülést, továbbá csökkenti a beteg készségét a rákellenes kezelés folytatására.

A JAMA Oncology metaanalízise annak járt utána, hogy a négy leggyakrabban ajánlott kezelési mód - testedzés, pszichológiai intervenció, e kettő kombinációja, illetve farmakológiai terápia - közül melyik a leghatékonyabb a rákhoz társuló fáradtság enyhítésében. A metaanalízisben 113 vizsgálat (11 525 résztvevő) adatait elemezték; a vizsgálatok 47%-a emlőrákos nők körében zajlott.

A legtöbb onkológiai centrumban ma már hazánkban is igénybe vehető pszichoterápiás segítség is, államilag finanszírozott formában

A kutatók megállapították: a testedzés, a pszichológiai intervenció és e kettő kombinációja egyaránt nagyobb hatásfokkal csökkenti a rákhoz társuló fáradtságot, mind a rákellenes kezelés alatt, mind utána, mint a gyógyszeres beavatkozás (paroxetin, metilfenidát, dexamfetamin, metilprednizolon).

Mint kiderült, az elsődleges terápia alatt a testedzés enyhíti a fáradtságot leghatékonyabban, a terápia befejezése után a testedzés és a pszichológiai intervenció (kognitív viselkedésterápia, pszichoedukáció, különböző pszichoterápiák) kombinációja a leghatékonyabb.

A szerzők levonják a következtetést: a rákhoz társuló fáradtság elsővonalbeli kezelése a testedzés vagy a pszichológiai intervenció kell legyen.

(PharmaOnline

Miben segítenek Önnek az Oncompass Medicine szakemberei?

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja az elmúlt több mint egy évtized genomikai kutatási eredményeit és molekuláris diagnosztikai módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Ezek egyaránt lehetnek a hagyományosan alkalmazott kezelési módszerek - kemoterápia vagy sugárterápia - lehetnek azonban olyan célzott daganatellenes gyógyszerek is, amelyek kifejezetten az adott daganat kialakulásában oki szerepet játszó, meghibásodott génekre hatnak. Annak eldöntésére, hogy alkalmazható-e egy betegnél célzott kezelés, vagy épp ellenkezőleg, ez semmiképp nem javasolt a számára a megfelelő gyógyszercélpont hiánya miatt, molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végzünk.

Legújabb szolgáltatásunk keretében folyamatosan segítjük a betegek kezelésében résztvevő onkológusokat abban, hogy pácienseiket az aktuálisan elérhető legjobb kezelésben részesítsék: dinamikus döntéstámogatási rendszerünk többek között arról nyújt információt, hogy terápiaváltás esetén, abban az adott pillanatban milyen célzott kezeléssel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb információ a következő terápiás vonalban.

A hozzánk forduló és akár 5 éven át is kísért betegeink így egészen biztosak lehetnek abban, hogy ott és akkor a számukra legmegfelelőbb kezelést kapják, a döntés meghozatala ugyanis a páciens molekuláris diagnosztikai profiljának és a célzott kezelésekről rendelkezésre álló összes orvosi adat részletes informatikai elemzése alapján történik.

(X)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló