Mit szólnak a gyógyszerészek az alternatív termékekhez?

Csupor Dezső, a Ködpiszkáló blog szerzőjeCsupor Dezső, a Ködpiszkáló blog szerzője
Daganatok.hu 2017. január 18.
Megosztás:

Dr. Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet egyetemi docense online kérdőív segítségével vizsgálja az alternatív/kiegészítő gyógymódokkal kapcsolatos attitűdöt gyógyszerészek, szakasszisztensek és asszisztensek körében.

Amint azt a Magyar Gyógyszerészi Kamara közreadta, a kérdőív kitöltése anonim, az e-mailcímek bekérése a kitöltők utólagos tájékoztatását és a kérdőív eredményeinek validálását szolgálja. A válaszokat titkosan kezelik, e-mail címet nem adnak ki harmadik félnek és nem küldenek levélszemetet.

“A modern, bizonyítékokon alapuló gyógyászat alapvetően a gyógyszerként forgalomba került termékek alkalmazásán nyugszik. A jogszabályi kereteknek megfelelően azonban a gyógyszertárakban számos, nem gyógyszerként engedélyezett termék is kapható, és a betegek ezeken túl egyéb alternatív gyógymódok iránt is érdeklődnek. Hazánkban ez idáig nem készült olyan felmérés, amely a gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek és szakasszisztensek alternatív és kiegészítő módszerekkel (és azok szereivel) kapcsolatos attitűdjét vizsgálná. Az alábbi kérdőív készítői szeretnének képet nyerni a kérdéskörrel kapcsolatban, ezért kérem, a minél reálisabb eredmény érdekében töltsék ki és a kérdőív linkjét juttassák el kollégáik részére is. Az eredményekről az Magyar Gyógyszerészi Kamara tagjait informálni fogjuk" - fogalmaz a felhívásban Csupor Dezső, aki az alternatív készítményekről, módszerekről évek óta tudományos alapokon nyugvó, közérthető elemzéseket tesz közzé munkatársaival a Ködpiszkáló blog hasábjain.

A kérdőív ide kattintva érhető el 

(MKOT)

* * *

Az Avemar speciális - gyógyászati célra szánt - fermentált búzacsírakivonatot tartalmazó tápszer daganatos betegek részére. Szedése ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők klinikai onkológiai kezelésének (műtét, radioterápia, kemoterápia, immunterápia stb.) kiegészítésére. További információkért olvassa el tájékoztatóinkat.
(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló