Vér-őssejtek: először sikerült őket laboratóriumban létrehozni

A módszer csontvelő-átültetés helyett lenne használható leukémiában vagy vérképzőszervi betegségek eseténA módszer csontvelő-átültetés helyett lenne használható leukémiában vagy vérképzőszervi betegségek esetén
Daganatok.hu 2017. május 22.
Megosztás:

Először sikerült laboratóriumban létrehozni olyan emberi őssejteket, amelyek a vérünk előállítását végzik: ezeket egyszer olyan betegek kezelésére használhatják majd csontvelő-átültetés helyett, akiknek vérképzési problémáik vannak, vagy leukémiások - írja a Házipatika a New Scienctist összefoglalója nyomán.

Az egészséges felnőttekben a csontvelőben találhatóak meg a vér-őssejtek, amelyek előállítják a szervezet számára szükséges vörös- és fehérvérsejteket, illetve vérlemezkéket.

George Daley és a Harvard Egyetem Orvosi Karának munkatársai A harvardi kutató és munkatársai emberi pluripotens őssejtekkel kezdtek el kísérletezni, amelyek képesek szinte bármely más testi sejtet létrehozni. A csapat olyan vegyületeket keresett, amelyek képesek arra ösztönözni ezeket az őssejteket, hogy vér-őssejtekké váljanak.

A vértermelésben részt vevő gének tanulmányozása során sikerült olyan fehérjéket azonosítaniuk, amelyek ezeket a géneket szabályozzák, majd őssejtekre alkalmazták őket. A fehérjék számos kombinációját tesztelték, és végül öt olyat találtak, amelyek együttműködve arra ösztönzik az őssejteket, hogy vér-őssejtekké alakuljanak.

Amikor ezeket egerekbe helyezték, az őssejtek az állatokban új vörös- és fehérvérsejteket, illetve vérlemezkéket hoztak létre.

A módszer még nem alkalmazható a klinikai gyakorlatban

A laborban gyártott őssejtek még mindig nem állnak készen arra, hogy emberekben felhasználják őket - mondta a New Scientist-nek Daley. Bár az összes egér egészséges volt a kísérletek során, fennáll a veszélye, hogy a sejtek mutációt és rákot okozhatnak. És a sejtek nem annyira hatékonyak a vérben, mint a testben.

A laboratóriumi sejtek ezen kívül felhasználhatóak lehetnek a vérátömlesztésre alkalmas teljes vér létrehozására is. Ezért nemcsak a vérellátás lenne megbízhatóbb, mint a véradókra alapozott rendszer, hanem a vér mentes lenne a betegségtől is.

(Házipatika

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló