Új betegtájékoztató honlap a leukémia egyik formájáról

Dr. Bödör Csaba, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet tudományos főmunkatársaDr. Bödör Csaba, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet tudományos főmunkatársa
Daganatok.hu 2017. október 17.
Megosztás:

Az első olyan vérképző szervekből induló daganatos betegség, amely ma már teljes mértékben kontrollálható, a krónikus mieloid leukémia (CML). Az MTA és a Semmelweis Egyetem Bödör Csaba vezette Lendület Molekuláris Onkohematológiai Kutatócsoportja az érintettek hiteles tájékoztatása érdekében betegtájékoztató honlapot is indított.

A CML támogatói oldalon, amelynek elkészítésében Bödör Csaba mellett Kiss Richárd PhD-hallgató vállalt aktív szerepet, egyebek mellett arról is található információ, hogy a korai felismerés érdekében milyen tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni. Akár a CML-re is utalhat ha valakinek a szokásosnál gyakrabban alakul ki fertőző betegsége, korai tünet lehet még az étrendi változás nélküli fogyás, a krónikus fáradtság, a megnagyobbodott nyirokcsomók.

Kapcsolódó anyagunk:

Hogyan zajlik ma az onkohematológiai daganatok diagnosztikája és kezelése? - Dr. Bödör Csaba előadása videón

Dr. Bödör Csaba, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet tudományos főmunkatársa a Limfóma-Mielóma Klub keretein belül augusztusban tartott előadást a genetika szerepéről az onkohematológiai betegségek diagnosztikájában. A kutató korábban a neves Nature Genetics folyóiratban publikálta a limfóma follikuláris típusainak genetikai hátterével kapcsolatos eredményeit, amelyek a betegség kezelési lehetőségeinek bővítését is jelentősen elősegíthetik a közeljövőben.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: