Limfóma: egyre nagyobb szerepet kap a gyógyításban az immunterápia

Dr. Demeter Judit (Fotó: Semmelweis Egyetem)Dr. Demeter Judit (Fotó: Semmelweis Egyetem)
Daganatok.hu 2017. szeptember 27.
Megosztás:

A kemoterápiát kiegészítő célzott immunterápia legalább harmadával képes megnövelni a gyógyultak arányát a limfóma agresszívebb típusaiban szenvedő betegeknél. Emellett a korszerű patológiai és képalkotó diagnosztika, a PET-CT alkalmazása is hozzájárul ahhoz, hogy ezen betegcsoport kezelése egyre eredményesebb - írja a Semmelweis Egyetem honlapja.

A limfómás betegek csaknem 30 százaléka szenved a gyorsan osztódó sejtekből kialakuló agresszív típustól, amelynek gyógyításában komoly áttörés történt az utóbbi években: a hagyományos kemoterápiás kezelést célzott immunterápiával egészítették ki, amely akár 30 százalékkal is megnövelheti a gyógyultak arányát.

Ezen túlmenő új irány az immunrendszer támogatása, és ezáltal a daganatos sejtek pusztítása. A diagnosztikai módszerek fejlődése szintén komoly szerepet játszik a sikerben, a PET CT segítségével ugyanis pontosabban tudjuk meghatározni a betegség kiterjedését, majd a kontrollok alkalmával követik a kezelés eredményességét - mondja dr. Demeter Judit, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika hematológus professzora.

Az indolens formákban elhagyható lehet a kemoterápia

További pozitív fejlemény, hogy nyirokrendszer daganatos megbetegedéseinek másik csoportjában, a mérsékelten agresszív, úgynevezett indolens limfómákban a kemoterápia mellőzhetővé válhat az immunterápia és az új gyógyszerek alkalmazása révén - mondja dr. Demeter Judit.

Más szakterületen dolgozó orvosoknak is fel kell tudniuk ismerni a betegséget

A kezdeti panaszok - pl. kiütések, viszketés, jelentősebb fogyás, láz, éjszakai izzadás - alapján sokan először bőrgyógyászhoz, reumatológushoz, gasztroenterológushoz fordulnak.

A hematológus professzor szerint mivel sokszor közvetve kerülnek hozzájuk a betegek, kulcskérdés, hogy a más szakterületeken dolgozó orvosok is felismerjék a tüneteket: gerincpanaszok vagy csontfájdalom esetén például történjen vérsejtsüllyedés- és összfehérje-meghatározás is, az is alapvető továbbá, hogy ezek a szakemberek tudják, hogy hova, mely centrumokba irányíthatják tovább a betegeket.

(Semmelweis Egyetem)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló