Rendkívül ritkán, de limfómát okozhatnak a mellimplantátumok

Daganatok.hu 2017. március 22.
Megosztás:

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatalnak (FDA) kilenc halálesetet jelentettek, amelyeknél mellimplantátum miatt alakult ki az immunrendszer sejtjeit támadó anaplasztikus nagysejtes limfóma (ALCL). Az amerikai plasztikai sebészeket képviselő szövetség szerint a világon 10-11 millió nőnek van mellimplantátuma és évente kevesebb mint tízet diagnosztizálnak ezzel a fajta rákkal.

Az FDA-hoz eddig 359 esetről érkezett jelentés, amelyek azt feltételezik, hogy a mellimplantátumok okoztak limfómát. Az esetek tényleges számát nem lehet pontosan meghatározni, mert nem elégséges a rendelkezésre álló információ.

A hivatal 2011-ben jelezte, hogy van némi esélye annak, hogy a mellimplantátumot viselőknél nő a rák kialakulásának kockázata. Arra kérték az orvosokat, hogy fokozottan figyeljenek az ilyen esetekre. Az azóta eltelt hat évben többet megtudtak a lehetséges okokról.

Az anaplasztikus nagysejtes limfóma a bőrben vagy a nyirokcsomókban alakulhat ki. Az FDA szerint a mellimplantátumot hordó nőknél alacsony, de mégis nagyobb a kockázat, mint azoknál, akiknek nincs mellimplantátumuk.

(Index

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.