Betegkövetés

Megosztás:

A műtétileg eltávolított májrák nagy eséllyel újulhat ki ismét, arra is megvannak azonban az eszközök, hogy az orvosok mindezt korán észrevegyék. Ennek azonban elengedhetetlen feltétele a rendszeres időközönként elvégzett kontrollvizsgálat.

Sajnos, májrák esetén nagy a veszélye annak, hogy azon betegeknél, akiknél műtétileg eltávolították a máj rákos daganatot tartalmazó részét, a rák a visszahagyott májrészletben később kiújul. Éppen ezért az operált májrákos betegeknél is elengedhetetlen a sűrű időközökben végzett ellenőrző orvosi vizsgálat, mert esetleges kiújulás esetén újabb rezekció végzése is lehetséges, és ezáltal késleltethető a daganat fejlődése. Szerencsére a kiújulás korai észrevételének jó eszközei vannak: alkalmas erre az ultrahangvizsgálat, valamint a beteg vérében az említett AFP-szint ellenőrzése, mert ennek emelkedése kiújulásra utal.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.