Hogyan vezet májrákhoz a nem alkoholos eredetű zsírmáj?

Daganatok.hu 2017. január 20.
Megosztás:

A nem alkoholos zsírmáj előfordulása jelentősen emelkedik, így szerepe a hepatocelluláris karcinómák kialakulásában lassan fontosabb lesz, mint a hepatitisvírusoké - írja a Medical Tribune-ben megjelent összefoglaló cikkében dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem I. számú belgyógyászati klinika onkológiai részlegének igazgatója.

Az 1970-es évektől epidemiológiai vizsgálatok sora mutatja - mára már egyértelműen -, hogy az elhízás jelentősen hozzájárul számos daganatos betegség, elsősorban gasztrointesztinális, ezen belül máj- és pancreastumorok - kialakulásához és a daganat okozta halálozás emelkedéséhez. Az Egyesült Államokban az összes daganatos halálozás mintegy 15-20%-a elhízásra vezethető vissza.

A primer hepatocellularis carcinoma (HCC) az ötödik leggyakoribb daganatos betegség globálisan, és az esetek többségében egy éven belül halálhoz vezet. Az összes májdaganat 70-85%-a HCC, és többnyire vírus (HBV, HCV) és alkohol okozta krónikus májbetegség talaján jelentkezik. Az eltelt harminc évben a HCC incidenciája az Egyesült Államokban és más országokban is 1,4-ről 4,9-re - mintegy háromszorosára - növekedett 100 000 lakosra számolva, ugyanakkor az ötéves túlélés változatlanul 12% alatti maradt.

A növekedés döntően perzisztáló HCV-fertőzésnek tudható be, de mintegy harmadáért (ahol sem alkoholos, sem vírusos előzmény nem mutatható ki) számos klinikai vizsgálat alapján a nem alkoholos zsírmáj betegséget (non alcoholic fatty liver disease, NAFLD) teszik felelőssé.

A NAFLD elnevezés egy progresszív májbetegség teljes spektrumát foglalja magába, kb. húsz éve írták le először a gasztroenterológusok. A progresszív betegség spektrumába tartoznak súlyossági sorrendben: egyszerű steatosis, nem alkoholos steatohepatitis (non alcoholic steatohepatitis - NASH, szövettani jellemzői: steatosis, necroinflammatio és/vagy fibrosis), végül cirrhosis. A NAFLD szorosan kapcsolódik a metabolikus szindrómához, és a népesség egyharmadát érintheti, míg a NASH a népesség 5-7%-ában diagnosztizálható. A NAFLD előfordulása lényegesen magasabb elhízás és diabetes esetében. Epidemiológiai vizsgálatok szerint az elhízottak 94%-ában jelen van a NAFLD valamely spektruma, amelynek mintegy negyede NASH. T2DM betegek mintegy 40-70%-ában van jelen NAFLD.

Számos epidemiológiai vizsgálat bizonyította, hogy az elhízás hozzájárul a HCC kialakulásához. Az Egyesült Államokban felnőtteket vizsgálva úgy találták, hogy elhízás esetében 4,5-szer nagyobb az esélye annak, hogy HCC-ben hal meg valaki, mint normális testsúly esetében. HBV- vagy HCV-hordozó páciensek esetében, ha kövérek és diabetesben szenvednek, akkor a HCC kialakulásának a kockázata 100-szorosra növekszik a nem kövér vírushordozókkal szemben. A T2DM független rizikófaktornak látszik, és hozzávetőlegesen 2-3-szorosan növeli a HCC-kockázatot.

További részletek a teljes cikkben: A májrák kialakulásának mechanizmusai NAFLD talaján

Korábbi cikkünk a témában: 2030-ra a nem alkoholos steatohepatitis áll majd a májrákok többsége mögött

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló