Mit tehet a családorvos a májrák megelőzéséért?

Bajor Bea, Dr. Gerhard Waltl, Prof. Dr. Bodoky György és Dr. Vajer Péter a 2012-es májrák sajtópályázat díjátadójánBajor Bea, Dr. Gerhard Waltl, Prof. Dr. Bodoky György és Dr. Vajer Péter a 2012-es májrák sajtópályázat díjátadóján
Daganatok.hu 2012. május 15.
Megosztás:

Idén is sikerrel zárult az a sajtópályázat, amelyet a májrák minél szélesebb körű és minél koraibb felismeréséért indított a Rákgyógyítás Magazin, a Magyar Klinikai Onkológusok Társaságával, a Magyar Rákellenes Ligával, az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumával, a Magyar Újságírók Országos Szövetségével és a Bayer Hungária Kft.-vel együttműködve. A díjakat idén Balogh Ágnes, az MTV szerkesztő-riportere, Tóth András, a Webbeteg egészségügyi portál újságírója, valamint Dudics Emese, az Egészségtükör szerzője és Varga Zoltán, a Gyula TV munkatársa vehették át.

Május 14-én, hétfőn adták át az elismeréseket azon a sajtópályázaton, amelyet a májrák időben történő felfedezéséért indított a Rákgyógyítás Magazin.

Dr. Vajer Péter, az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumának elnökhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a családorvosok feladata elsősorban a megelőzés: felhívhatják a lakosság figyelmét a hepatitis B vírus ellen elérhető védőoltásra, emellett kiemelt figyelmet fordíthatnak betegeik körében arra, hogy minél kevesebb embernél alakuljon ki az alkohol okozta májzsugor, amely a májrák egyik legfontosabb kockázati tényezője.

"Magyarországon ma az óvatos becslések szerint is mintegy 800 000 alkoholbeteg él, de ez a szám ennél talán még magasabb is. Éves szinten 12 literre tehető a hazai lakosság tisztaszesz-fogyasztása, amely Európa-szerte is magasnak számít. A háziorvosok jó eséllyel személyesen is találkoznak ezekkel a betegekkel, és már egy rendelőben lefolytatott beszélgetéssel is sokat lehet tenni azért, hogy megelőzzük a májat érintő későbbi, komolyabb károsodásokat" - mondta Vajer.

Célzott kezeléssel adott esetben műthetővé is tehető a beteg

Prof. dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológusok Társaságának tiszteletbeli elnöke szintén a megelőzés fontosságát hangsúlyozta. "Az orvos csak úgy adhat időt, ha időt kap a gyógyításhoz; a sebészek és az onkológusok készen állnak az életmentésre, de csak ha idejében érkezik a beteg" - ebben a pár mondatban foglalható össze az, amit mindenkinek tudatosítania kell magában, és nemcsak a májrákkal kapcsolatban. Bodoky kiemelte még azt az új gyógyszeres terápiás lehetőséget is, amely az utóbbi néhány év legnagyobb előrelépését jelenti ezen a területen.

Prof. Dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológusok Társaságának tiszteletbeli elnöke 

"A májrák esetében szintén elérhetővé vált a célzott kezelés, amivel egyes esetekben elérhető, hogy olyan betegeket is meg tudjunk műteni, akiknél az operáció egyébként már nem jöhetett volna szóba. Az operációt követően pedig több esetben akár véglegesen is meg tudjuk gyógyítani a beteget. Amennyiben a daganat már a célzott kezeléssel sem tehető műthetővé, a beteg túlélése akkor is jelentősen javítható ahhoz képest, amire korábban számíthattunk egy-egy előrehaladott májdaganat esetében" - mondta Bodoky. (A májrák célzott kezelésének lehetőségeiről dr. Schaff Zsuzsával készített interjúnkban olvashat bővebben: Májráknál még nem végezhetőek el a megfelelő molekuláris diagnosztikai vizsgálatok).

Dr. Gerhard Waltl, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a rákkutatás innovációjáról és a hazai egészségügy korlátairól beszélt. Kiemelte, hogy a gyógyszergyárak sokszor komoly kockázatot vállalnak egy-egy új hatóanyag kifejlesztésével, hiszen - a magas anyagi ráfordítások ellenére - lehet, hogy az évekig vizsgált készítmény sosem fog piacra kerülni. Waltl beszélt a gyógyszergyárakat hazánkban érintő megszorításokról is, amelyek leginkább az innovatív készítmények befogadását érintik hátrányosan.

"Aggodalommal tölt el bennünket a gyógyszerfejlesztések és a gyógyszerellátás jövője Magyarországon. A rákbetegek gyógyszerellátása komoly veszélybe kerülhet, de mi a nehéz gazdasági környezetben is tovább szeretnénk segíteni a hazai daganatos betegek megfelelő kezelését" - mondta Waltl. (Az innovatív gyógyszergyártók problémáiról itt olvashat bővebben: Rákgyógyszerek is elérhetetlenné válhatnak, ha tovább csökkentik a gyógyszerekre fordított állami kiadásokat, egy friss cikk pedig a Heti Válasz online kiadásában olvasható a témáról: Hiányzó rákgyógyszerek).

Betegklubok: együttműködőbbek lesznek a páciensek

Bajorné Lobenwein Beáta, a Magyar Rákellenes Liga rákellenes általános szolgálatának vezetője a betegklubok szerepét hangsúlyozta. Mint mondta, "folyosói beszélgetések helyett" sokkal hasznosabb, ha a rákbetegek együtt, egy betegklub keretein belül, a szakorvosokkal is konzultálva próbálnak válaszokat kapni az őket érintő kérdésekre. Ezek az összejövetelek erősítik a beteg-orvos viszonyt, amely szintén nem felhőtlen manapság: a megfelelő kezeléshez szükséges bizalmi viszony sokszor nincs meg, így a betegek gyakran azokat a javaslatokat sem tartják be, amelyek elengedhetetlenek a terápia sikeres végigviteléhez.

"A megfigyelések azt mutatják, hogy a betegklubokba járó páciensek közül szinte senki sem hagyja félbe a kezeléseket. A közösség támogatása tehát növeli a beteg együttműködési hajlandóságát, ami a gyógyszeres kezelések egyik alappillére. Ugyanígy, a betegnek egy műtét után is együtt kell működnie abban, hogy rendszeresen visszajárjon a szükséges kontrollvizsgálatokra" - mondta Bajorné. (A Magyar Rákellenes Liga aktuális betegklubjairól itt talál bővebb információkat: A Magyar Rákellenes Liga májusi programjai).

B. Papp László, a pályázatot lebonyolító Rákgyógyítás Magazin szerkesztője

B. Papp László, a Rákgyógyítás Magazin lapszerkesztője a betegektől hozzá eljutó visszajelzésekről beszélt. Kiemelte például az információhiányt, ami főként arra az időszakra lehet jellemző, amikor a betegek újonnan szembesülnek a rák diagnózisával. Ilyenkor nagyobb lehet a rémület, mint a józan mérlegelés, és ilyenkor lenne nagyon fontos, hogy a kezelőorvosnak elég ideje jusson beszélgetni a betegével. Ez talán a legnehezebb időszak, hiszen még ha a beteget a megfelelően tájékoztatják is, lelkiállapota miatt nem biztos, hogy mindent meg is tud jegyezni.

Az internetes betegtájékoztatás - amiben honlapunk mellett a Rákgyógyítás Portál is kiemelt szerepet vállal - ilyenkor jelenthet segítséget, itt viszont az jelent problémát, hogy a neten nagyon sokféle információ érhető el. A nehéz helyzetbe került betegek ezt nem mindig tudják megfelelően megszűrni. Itt kell ismét rámutatni a betegklubok fontosságára, hiszen ezeken a találkozókon a hiteles információk kiválogatásában is segítik a betegeket. A Rákgyógyítás Orvos válaszol rovata szintén rendkívül hasznos: itt 2006 novembere óta csaknem 4000 olvasói kérdésre született válasz, amelyek mindegyike elérhető a honlapon.

A májrák sajtópályázatra beérkezett 17 pályamunkából idén is négyet díjaztak. Az elismeréseket Nógrádi Tóth Erzsébet, a MÚOSZ Egészségügyi Szakosztályának vezetője adta át Balogh Ágnesnek, az MTV szerkesztő-riporterének, Tóth Andrásnak, a Webbeteg egészségügyi portál újságírójának, valamint Dudics Emesének, az Egészségtükör szerzőjének és Varga Zoltánnak, a Gyula TV munkatársának. A pályázatra beérkezett munkák a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság honlapjáról érhetőek el.

Kapcsolódó anyagaink:

Dr. Schaff Zsuzsa patológus, a Semmelweis Egyetem II. számú Patológiai Intézetének igazgatóhelyettese szerint feltétlenül javasolt a hasi ultrahang-vizsgálat azoknak, akiknél már előfordult bármilyen, a májat érintő betegség, ha pedig már kialakult a májzsugor korai formája, akkor többek között rendszeres, félévente ismételt ultrahanggal kell nyomonkövetni a beteget:

Rendszeres kontrollvizsgálatok mellett nem maradhatnak rejtve a máj daganatai - Dr. Schaff Zsuzsa patológus a májrákról (videó)
 

Célzott enzimgátló kezelés jelenleg csak előrehaladott májráknál adható, molekuláris diagnosztikai vizsgálatot pedig egyelőre nem végeznek ezekben az esetekben. Nem tudni még ugyanis, hogy a májrákok mely alcsoportjában a leghatékonyabb a célzott daganatterápia:

Májráknál még nem végezhetőek el a megfelelő molekuláris diagnosztikai vizsgálatok

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló