A méhnyakszűrés abbahagyásához a szűrővizsgálati előzményt is figyelembe kellene venni

Daganatok.hu 2017. május 30.
Megosztás:

Bár a jelenlegi irányelvek szerint átlagos kockázatú nőknél a szűrést 65 éves kor után le lehet állítani, a nők jelentős része nem rendelkezik elegendő szűrővizsgálati előzménnyel ahhoz, hogy esetében a kockázatot becsülni lehessen.

Az American Journal of Preventive Medicine című lap nyomán az OTSZ arról számol be, hogy a méhnyakrák incidenciája egészen 85 éves korig nem csökken azon nők között, akiknél korábban nem történt hiszterektómia, illetve hogy a közelmúltban szűrővizsgálaton át nem esett csoportban előnyös lehet a szűrés folytatásának 65 éves koron túl is.

A 2013-as amerikai statisztikák szerint a méhnyakrákos esetek egyötöde, a méhnyakrák okozta halálesetek egyharmada a 65 évfeletti korosztályt sújtja. A jelenlegi ajánlások szerint a szűrést 65 éves korban abba lehet hagyni, ha elegendő mennyiségű negatív vizsgálati előzmény áll rendelkezésre folyamatosan negatív eredményekkel. A szűrés leállítására elegendő indok, ha 10 éven belül három egymást követő negatív citológiai eredmény vagy két egymást követő kiegészítő vizsgálati eredmény született, melyek közül a legutolsóra 5 éven belül került sor.

Az adatok azt is jelezték, hogy a szűrőprogram 65 éves korban történő leállítása felé közeledve a nők nem rendelkeznek elegendő szűrővizsgálati előzménnyel. Úgy tűnik, hogy az életkor előrehaladtával emelkedik azon nők aránya, akik a közelmúltban nem vettek részt szűrővizsgálaton. Míg 40-es éveikben a nők mindössze 12 százalékának nincs kellően friss szűrővizsgálati előzménye, ez az arány az 50-es és 60-as években progresszíven emelkedik.

(OTSZ Online

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló