Magyarországon is elérhető a legújabb HPV elleni vakcina

Az új oltás nemcsak 4, hanem összesen 9, a méhnyakrákkal összefüggő HPV-vírustörzzsel szemben véd, ha az oltás még a fertőződést megelőzően történikAz új oltás nemcsak 4, hanem összesen 9, a méhnyakrákkal összefüggő HPV-vírustörzzsel szemben véd, ha az oltás még a fertőződést megelőzően történik
Daganatok.hu 2016. február 4.
Megosztás:

A két- és négykomponensű HPV elleni védőoltás mellett már Magyarországon is elérhető a kilenckomponensű vakcina, amely még szélesebb körű védelmet biztosít a HPV okozta rákos megbetegedésekkel szemben.

Az új, 9 komponensű oltást forgalmazó gyógyszercég február 3-án jelentette be, hogy immár Magyarországon is elérhető a méhnyakrák ellen az eddigi oltásoknál nagyobb védelmet nyújtó vakcina. 

A 9 komponensű oltás a HPV 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típusai mellett öt további, a HPV 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es és 58-as típusaiból származó vírusszerű részecskéket is tartalmazza. Ezek a típusok a méhnyakrákok mintegy 20 százalékának kialakulásáért felelősek, a 9 komponensű vakcina így már a méhnyakrákok körülbelül 90 százalékának kialakulása ellen véd, amennyiben még a humán papillómavírusok fenti típusaival történő fertőződést megelőzően kerül beadásra.

A HPV több mint 100 altípusa közül számos törzs alacsony rákkeltő hatással bír, a legfiatalabb, 15-25 éves korosztályban diagnosztizált vírusfertőzések 70%-a azonban a magas kockázatú kategóriába tartozik. Ezek a vírustörzsek nem csak a nőket érintő méhnyakrák, szeméremtesti és hüvelyrák kialakulásában játszanak szerepet, de a férfiak számára is veszélyes fej-nyaki daganatok és végbélnyílás körüli rákok kialakulásához is nagymértékben hozzájárulnak. A szintén HPV okozta, szövettanilag jóindulatú kinövésnek számító, de a szexuális életet teljes mértékben ellehetetlenítő nemi szervi szemölcsökkel pedig minden tizedik magyar találkozik élete során.

Az új vakcina a hüvely-, a szeméremtesti és a végbélnyíláskörüli rákok megelőzésében is hatékonyabb az eddig elérhető oltóanyagoknál.

Bővebben: Magyarországon is elérhető a legújabb HPV elleni vakcina

* * *

Hogyan előzhető meg teljes biztonsággal a méhnyakrák? 

Magyarországon egy olyan komplex szűrést fejlesztettek ki MEDSERV+ néven, amely segítségével szinte teljes biztonsággal megelőzhető a méhnyakrák, ugyanis a MEDSERV+ kombinált szűrővizsgálat a lehető legkevesebb hibalehetőséggel vizsgálja a méhnyakrák kialakulásának okát, a HPV fertőzöttséget is. >>

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: