Nanorészecskék által szállított gyógyszerkombináció segítheti a melanoma kezelését

Daganatok.hu 2017. március 22.
Megosztás:

A Penn State College of Medicine kutatói szerint egy új gyógyszercsoport első képviselője meggátolhatja a melanoma rezisztensé válását az által, hogy hatóanyagok meghatározott kombinációját nanorészecskék segítségével juttatja le a daganathoz.

 A CelePlum-777 a gyulladásgátló hatású Celecoxib és egy toxin, a plumbagin kombinációja. A kombináció előnye az, hogy a daganatos sejtek nehezen birkóznak meg a többrétegű hatásmóddal.

A Celecoxib és a plumbagin meghatározott arányú kombinációja rákellenes hatású. A kutatók most nanorészecskéket alkalmaztak arra, hogy a hatóanyagokat közvetlenül a tumorsejtekbe juttassák el.

"Többféle hatóanyag nanorészecskékbe való töltése egy innovatív megközelítés a daganatellenes szerek célba juttatására, aminek a célja, hogy az adott helyen optimális tumorellenes hatást tudjanak kifejteni" - idézi a kutatás vezetőjét a Pharmindex Online. "Egy másik előnye az, hogy a hatóanyagok kombinálása révén mindkettő koncentrációja csökkenthető, és így kisebb mértékű a toxicitás."

A Celecoxib és a plumbagin orálisan nem alkalmazható, mivel nem jó a biohasznosulásuk, és nem adhatók a szükséges arányban a kiváltott toxicitás miatt. Ugyanakkor viszont a CelePlum777 injekció formájában beadható, és a nanorészecskék kis mérete miatt akkumulálódik a tumorsejtekben, majd felszabadulnak belőle a rákos sejteket elpusztító hatóanyagok. A kutatás eredményei a Molecular Cancer Therapeutics folyóiratban jelentek meg.

"Ebben az osztályban ez a gyógyszer az első, amely több hatóanyag kombinálása által hatékonyabban képes a melanomasejteket elpusztítani és potenciálisan a rezisztencia kialakulását megakadályozni" - tette hozzá a cikk társszerzője, a Penn State Melanoma and Skin Cancer Center igazgatója. "A klinikai gyakorlatban jelenleg nincs ehhez hasonló szer, és valószínű, hogy a következő áttörés a melanoma kezelésében egy hasonló készítménynek lesz köszönhető."

A kutatók sejtkultúrákban és állatkísérletekben igazolták a CelePlum-777 daganatellenes hatását. A készítmény egerekben mellékhatások kiváltása nélkül megakadályozta a tumor növekedését, illetve a kontrollálatlan daganatnövekedésért felelős proteineket is gátolta.

További vizsgálatok szükségesek, mielőtt a CelePlum-777-et klinikai vizsgálatokban is értékelhetik, de az FDA által előírt vizsgálatok már folyamatban vannak.

(Pharmindex Online)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.