A gyógyszerkombinációknak jut a főszerep a mielóma kezelésében

Daganatok.hu 2018. március 7.
Megosztás:

A mielómás betegek gyógyíthatatlanok, de általános állapotuk, életminőségük az innovatív szerekkel kombinált terápiákkal ma már jelentősen javítható. A jövőt az innovatív immunmoduláns szerek, a proteoszómagátlók és az antitestterápiák hagyományos gyógyszerekkel való kombinálása jelenti: ezek tételes finanszírozása javítaná a terápiákhoz való hozzáférést és az esélyegyenlőséget valamennyi beteg számára.

A mielóma kezelésére az utóbbi években számos új szert fogadott be az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA), valamint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), amely szerekkel klinikai vizsgálatokban a hazai szakemberek is számos jó tapasztalatot szerezhettek.

Mint azt prof. dr. Illés Árpád, a Debreceni Egyetem Hematológiai Tanszékének vezetője, a Magyar Hematológiai és Transzfuziológiai Társaság elnöke a Medical Online-nak elmondta, négy-öt olyan új gyógyszer is van a mielóma kezelésének palettáján, amelyekkel már idehaza is találkoztak a szakemberek, így mind nagyobb az igény a készítmények különböző kombinációinak másod-, harmad-, vagy negyedvonalbeli, széleskörű használatára.

Minden beteg egyénre szabott terápiát igényel

A mielóma citogenetikai sokoldalúsága miatt minden beteg egyénre szabott terápiát igényel, a kezeléseket a rizikóprofil és a hozzáférhetőség határozza meg. A konvencionális terápiák eredményei - különösen a nagy rizikójú mielómás betegeknél - jóval rosszabbak, mint az új, innovatív gyógyszer hozzárendelésével végzett triplet terápiák. Ezek ugyanis jelentősen, 15-25 százalékkal növelik az eredményességet és a túlélést, és csökkentik a progresszió kockázatát.

A korszerű kezelés mellett a betegek hosszabb ideig lehetnek tünet- és gyógyszermentesek, javul az élettartamuk és az életminőségük - magyarázza a professzor. Transzplantáció és megfelelő, korszerű kezelés mellett a mielóma akár tíz-tizenöt évre is visszaszorítható.

Sokszor csak véletlenül ismerik fel a betegséget

A myeloma rejtőzködő betegség, jellegtelen tünetei miatt sokszor véletlenül ismerik fel az orvosok.

A betegek a csontfájdalmak miatt reumatológushoz, háziorvoshoz fordulnak, vagy veseelégtelenség okán nephrológust keresnek fel, esetleg a vérképben tapasztalt eltérések miatt belgyógyászatra kerülnek. Azonban Illés Árpád hozzáteszi, hogy miután a szerteágazó klinikai tünet-együttes hátterében fény derül a mielómára, a betegek irányítása és kezelése nagyon egységes, hiszen csak a hematológia rendelkezik azokkal a feltételekkel, ismeretekkel és gyógyszerekkel, amelyekkel a betegség kezelhető és élethosszig gondozható.

Különféle gyógyszerkombinációk alkalmazhatóak

A gyógyszerkombinációkba kerülhetnek régebbi, az immunológiai környezetet módosító, a sejten belül az anyagcserét megváltoztató szerek, amelyek a terápiák sok éve bevált készítményei.

Vannak emellett olyan újabb, módosított molekulák is, amelyek akkor is hatékonyak, amikor a bevált szerek már nem igazán fejtik ki a hatásukat - magyarázza prof. dr. Borbényi Zita, a Szegedi Tudományegyetem II. számú Belgyógyászati Klinikájának professzora, hangsúlyozva, hogy az új szerekkel végzett klinikai vizsgálatok eredményei meggyőzőek a szakma számára.

A szakember hozzátette: ha a terápiához több készítmény közül lehet választani, figyelembe véve a mellékhatásokat is, az a beteg számára a leghatékonyabb és legkevésbé ártalmas kezelést jelenti. A hármas kombinációban alkalmazott terápiában a három szer három eltérő támadásponton igyekszik elpusztítani a kóros sejteket, azonban a betegség kiújulásakor már nem érdemes ugyanazzal a kombinációval próbálkozni, hiszen egészen más hatásmechanizmus érhető el az előző molekula modernebb, módosított változatával.

(Medical Online)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló