Új gyógyszer a jóindulatú méhdaganat, a mióma tüneteinek műtét előtti kezelésére

Daganatok.hu 2012. február 27.
Megosztás:

A felismert és panaszokat okozó méhmiómák kezelésére műtéti és hormonális megoldások állnak rendelkezésre, 2007 óta pedig elérhető az úgynevezett mióma embolizáció is. A miómák műtét előtti gyógyszeres kezelésében eddig a leuprolide acetát hatóanyagú szerek alkalmazása volt egyedül elfogadott, mostantól azonban elérhető lesz az ulipristal acetát hatóanyagú Esmya is. A klinikai vizsgálatok szerint a gyógyszerrel kezelt betegeknél rövid időn belül csökkent a vérzés, mérséklődött a vérszegénység és csökkent a tumor mérete.

 A mióma a méh döntően simaizomból felépülő jóindulatú daganata, ami a fogamzóképes korban lévő nők mintegy 20-25 százalékánál fordul elő. Az elváltozások ugyan csak az esetek 5-10 százalékában okoznak krónikus panaszokat (fokozott méhvérzés, vérszegénység, fájdalom, gyakori vizelési inger, vizelet-visszatartási nehézség), de meddőség is kialakulhat és a spontán vetélések száma is nőhet. Az Európai Unióban évente körülbelül 300 ezer sebészeti beavatkozás történik a miómákkal kapcsolatban, ezek közül megközelítőleg 230 ezer végződik a méh eltávolításával.

A miómaműtétek előtt gyógyszeres kezelés végezhető, amely az enyhébb és súlyosabb tünetek mérséklését célozza. Hazánkban eddig a leuprolide acetát hatóanyagú gyógyszer volt elérhető, a készítmény alkalmazhatóságát azonban jelentősen korlátozta a csökkent ösztrogénszint miatt szinte mindig fellépő posztmenopauzás tünetegyüttes. Ennek leggyakoribb tünetei a hőhullám, a depresszió, a hangulatváltozás, a nemi vágy csökkenése, valamint a hüvelygyulladás és a csontok ásványianyag-sűrűségének csökkenése. Az Európai Bizottság forgalomba hozatali engedélyének értelmében mostantól egy új gyógyszer is elérhető lesz, amellyel a klinikai vizsgálatok szerint csökkenthető a tumor mérete, a vérzés, valamint a vérszegénység - írja az MTI.

Az Esmya nevű gyógyszert a Richter 100 százalékos leányvállalata, a PregLem svájci gyógyszeripari cég fejlesztette ki. "Az Esmya napokban lezáruló törzskönyvezési eljárása azt jelenti, hogy a méhmiómában szenvedő betegek ezrei hamarosan célzott kezelésben részesülhetnek. Az Esmya egy hatékony és jól tolerálható kezelési módot biztosít, amely egyúttal mentes a jelenleg használt egyéb terápiás lehetőségek hátrányos tulajdonságaitól" - nyilatkozta dr. Ernest Loumaye, a PregLem vezérigazgatója.

A klinikai vizsgálatok részletesebb eredményei a Richter közleményében olvashatóak.

Bővebben a mióma gyógyszeres és műtéti kezelésének alternatívájaként szintén elérhető mióma embolizációról: Mióma embolizáció - műtét nélkül is kezelhető a méh jóindulatú daganata 

Forrás: MTI, Richter

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, a speciális tápszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.