A nyelőcsőrák jelenlétének megállapítása (diagnózis)

Megosztás:

A nyelőcsőrák fő jellemzői a nehéz nyelés és a fogyás. Hogyan döntik el az orvosok, hogy operálható-e a beteg? Kell-e szövettani vizsgálat a pontos diagnózishoz?

Ha a nyelőcsőrák fő jellemzőit - a nehéz nyelést és a fogyást - észleljük, azonnal orvoshoz kell fordulnunk. A tünetek alapján a beteget alapos vizsgálatnak vetik alá. A nyelőcső állapotáról jól értékelhető információt nyújtanak a képalkotó eljárások, többek között endoszkópiás és a felső kétharmadra eső daganatnál bronchoszkópiás (nyelőcső és légcső "szemmel" történő ellenőrzése), illetve endoszkópiás ultrahang, CT (komputertomográfiás), MRI (mágneses rezonanciás) vizsgálatok. Ezen vizsgálatok információkat adnak a beteg operálhatóságával kapcsolatban. A rosszindulatú daganat jelenlétének megerősítéséhez szövettani vizsgálatok szükségesek.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.