A nyelőcsőrák kezelési lehetőségei

Megosztás:

A nyelőcsőrák kezelésében a sebészeti beavatkozás a leggyakrabban alkalmazott kezelés. A műtét nem jöhet szóba akkor, ha a daganat a nyelőcső felső harmadában alakult ki.

A daganat kiterjedése, stádiuma mellett a beteg kezelését befolyásolja a daganat helye, a tumorsejtek típusa (laphám vagy mirigyes rák), a beteg életkora, általános egészségi állapota.

A leggyakrabban alkalmazott kezelési mód a műtéti megoldás, a nyelőcső rezekció. Legeredményesebben a nyelőcső alsó harmadában elhelyezkedő rák esetén alkalmazható. A középső harmadban elhelyezkedő rák esetén részleges rezekcióval a probléma nem oldható meg, az egész mellkasi nyelőcsőrészt el kell távolítani. A felső harmadban jelentkező rák esetén a bonyolult anatómiai felépítés miatt műtét nem jöhet szóba.

Műtétek után a táplálék útjának helyreállításáról gondoskodni kell. Amennyiben szükséges, pótlásról is gondoskodni kell. A kezelésben alkalmazzák a sugárterápiát - részben már a műtét előtt - a daganat tömegének, kiterjedésének csökkentése céljából, máskor a műtét után az esetleges hátramaradt tumorsejtek elpusztítása céljából. Kemoterápiás kezelést is több céllal alkalmazhatnak, részben a daganat tömegének csökkentése érdekében műtét előtt, illetve utána a visszamaradt daganatsejtek elpusztítására, valamint kiújulás (recidíva) esetén.

Ahol a nyelőcső daganata már áttétet adott más szervekbe, vagy a beteg nem műthető, ott leggyakrabban kombinált kemo- és sugárterápiát alkalmaznak, a tumor tömegének csökkentése érdekében - ez a nyelést is megkönnyítheti és a fájdalmat csökkentheti.

A nyelési nehézségek azonban nem mindig enyhülnek azonnal e kezelések hatására. Ilyenkor szóba jöhet a nyelőcső kitágítása, vagy a táplálkozást segítő flexibilis csövek elhelyezése a nyelőcsőben.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló