Melyek a nyelőcsőrák kialakulásának kockázati tényezői?

Megosztás:

A dohányzás és az alkoholfogyasztás együttesen negyvenszeresére is megnövelheti a nyelőcsőrák kockázatát. A refluxbetegség csak akkor jelent problémát, ha az átlagosnál többször, vagy elhúzódóan fordul elő.

A nyelőcsőrák (laphámrák-típusának) kialakulásának valószínűsége igen erőteljesen nő a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás esetén. Mivel a két szer egymás hatását felerősíti, mindkettő rendszeres "élvezete" a kockázatot igen nagymértékben - akár 40-szeresére - növeli, elsősorban a laphámrák esetében.

A laphámrák szempontjából hajlamosító tényezőt jelent minden olyan állapot is, amely során a tápláléknak a nyelőcsőn való áthaladása lelassul - pl.: maró anyag okozta szűkület, rekeszsérv, a simaizomzat ellazulási képtelensége miatt- s, így a nyálkahártya hosszabb ideig van kitéve a lehetséges rákkeltő hatásoknak. Korábbi sérülés, kémiai ártalmak miatt a nyelőcsövön krónikus hegesedéssel bíró emberek szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A mirigyhámrák kockázati tényezői már nem ennyire egyértelműek. Nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok, akiknél az ún. gastrooesophagealis reflux (a továbbiakban csak reflux) jellemző. Refluxnak azt a jelenséget nevezik az orvosok, amikor a gyomortartalom (vagy akár a vékonybélnedv, epesav, hasnyálmirigynedv) visszajut a nyelőcsőbe, sőt egész magasra is felkerülhet (garat, gége). Önmagában ez még nem kóros, gondot csak akkor okoz, ha az átlagosnál többször, vagy elhúzódóan fordul elő. A szubjektív panaszokon túl a tartós reflux következménye lehet nyelőcső-hegesedés, nyelőcső-szűkület, kifekélyesedés, illetve egy speciális nyálkahártya átépülés, melyet Barrett-oesophagusnak neveznek. A Barrett-oesophagus kialakulása jelentősen növeli a rákos átalakulás esélyét, ezért ezeket a pácienseket rendszeresen ellenőrizni kell.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.